назад

У Шостці відбувся семінар «Актуальні питання в роботі з внутрішньо переміщеними особами: соціальний захист та реалізації прав ВПО»

ShM 2017 07 20 SEMINAR VPO   120 липня на базі Шосткинської міської бібліотеки ім. Толстого з ініціативи Радника з питань внутрішньо переміщених осіб  в Сумській області Оксани Іванцової та керівника громадської організації «Організації переселенців «Потрібні люди» Василя Бороздіна  відбувся семінар на тему «Актуальні питання в роботі з внутрішньо переміщеними особами: соціальний захист та реалізації прав ВПО».

Участь у заході взяли інтегратори Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Зацаринна, працівники Управління праці соціального захисту населення Шосткинської міської ради, Шосткинського відділу поліції, міськрайонного центру зайнятості, управління пенсійного фонду, міграційної служби, правозахисні організації.

Розпочавши семінар Радник з питань ВПО Оксана Іванцова ознайомила присутніх з основними аспектами реалізації прав переселенців, а саме: актуальні питання реалізації соціальних прав внутрішньо переміщених осіб, інформаційна безпека при роботі з персональними даними ВПО, взаємодія з правоохоронними органами.

ShM 2017 07 20 SEMINAR VPO   2

«Органи місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадської організації мають постійно налагоджувати ефективну співпрацю щодо вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб. Наша мета – допомагати ВПО інтегруватися в нову для них громаду, покращувати їх соціальний та правовий захист , створювати ефективні моделі захисту ВПО», – зазначила радник Оксана Іванцова.

Інтегратор місцевого центру Юлія Зацаринна в рамках проведення семінару виступила на тему: «Напрямки та результати роботи Шосткинського місцевого центру з внутрішньо переміщеними особами». Спеціаліст центру надала інформацію учасникам заходу про кількість ВПО та з якими питаннями звертаються за консультацією до центру, діяльність мобільних пунктів, основні правопросвітницькі заходи, які проводяться для цієї категорії.

ShM 2017 07 20 SEMINAR VPO   3

«Найчастіше внутрішньо переміщені особи звертаються з такими питаннями як виплата адресної допомоги переселенцям, оформлення субсидії, відновлення пошкодженого документу, встановлення статусу багатодітної сім’ї, порядку встановлення факту смерті особи, яка померла на тимчасово окупованій території. На базі громадської організації «Організація переселенців «Потрібні люди» діє вже другий рік мобільний пункт консультування, де фахівці центру надають безоплатні правові консультації переселенцям, допомагають в правову полі вирішити їхні проблеми», – ознайомила присутніх Юлія Зацаринна.

Під час семінару представники органів місцевої влади обговорювали проблемні питання, висловлювали свої позиції щодо нормативно-правових актів щодо покращення законодавства у сфері захисту внутрішньо переміщених осіб. Також була презентована діяльність громадської організації «Організація переселенців «Потрібні люди».

 

Довідково:Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: 41100, м. Шостка, вул. Горького, 4 Тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05.