назад

Моніторинговий візит до Нововоронцовського бюро правової допомоги

120.09.2018  начальник відділу моніторингу Регіонального центру Світлана Ребриста спільно з начальником відділу правової інформації та консультацій Бериславського місцевого центру Інною Єрмоленко здійснили спільний моніторинговий візит до Нововоронцовського бюро правової допомоги, яке є структурним підрозділом Бериславського місцевого центру.

Моніторингове спостереження здійснювалось за питаннями: якість роботи з клієнтом в частині доступу до безоплатної правової допомоги; проведення правопросвітницької роботи; надання доступу до електронних сервісів Мін’юсту та взаємодія з іншими суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги.

2Найвища оцінка якості нашої діяльності – це відгуки клієнтів про рівень задоволеності отриманими послугами. І знаковою є та обставина, що всього за два роки свого існування, завдяки наполегливій праці, налагодженій правопросвітницькій роботі система БПД в першій ланці – бюро правової допомоги, здобула заслужений авторитет і повагу людей у найвіддаленіших куточках держави. Будучи соціальним проектом Уряду, безоплатна правова допомога дійшла як до маленьких містечок так і до найвіддаленіших сіл, насамперед, завдяки працівникам бюро правової допомоги.

3Саме тому, досліджуючи якість роботи з клієнтом у Нововоронцовському бюро правової допомоги Світлана Ребриста та Інна Єрмоленко, перш за все, спільно з працівниками цього бюро – головними спеціалістами Світланою Гавриковою та Максимом Галушко, який в бюро працює з 05.06.2018, вивчили зміст 104 анкет клієнтів зі скриньки «Для відгуків», які містили тільки позитивні відгуки про роботу наших працівників. Світлана Ребриста цього дня здійснила спостереження за консультуванням клієнтки з питань прав неповнолітніх дітей. Максим Галушко фахово і на належному комунікативному рівні, із використанням  електронної законодавчої бази надав консультацію і клієнтка задоволеною залишила бюро.

На належному рівні в бюро здійснюється і правопросвітницька робота, про що свідчить як карта правових потреб так і відгуки клієнтів та партнерів бюро. Плануючи правопросвітницькі заходи наші працівники, які  перш за все є мешканцями Нововоронцовщини, не стоять осторонь від знакових дат в житті селища. Так, 14.09.2018 року, з нагоди 223 річниці смт Нововоронцовка на стадіоні «Колос» фахівці бюро правової допомоги Світлана Гаврикова та Максим Галушко провели вуличну акцію «Знаємо та захищаємо свої права», під час якої розповіли жителям та гостям селища про можливість надання їм правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації захисту прав і свобод людини і громадянина.

Крім цього, фахівці поінформували про види послуг, які надаються бюро правової допомоги, перелік категорій осіб, яким надано право скористатись безоплатною вторинною правовою допомогою. Забезпечили всіх бажаючих  інформаційними буклетами на різну правову тематику з контактними даними бюро.

4 5 6

Приміщення бюро обладнане інформаційними стендами з актуальними роздатковими матеріалами, крім того, працівниками бюро за результатом вивченням правових потреб населення самостійно розроблюються відповідні інформаційні буклети. У приміщенні бюро забезпечено доступ до електронних сервісів Мін’юсту, також приміщення бюро облаштоване зоною для дітей – дитячим куточком, за наявність якого клієнти дякують нашим працівникам.   

Про авторитет і повагу до працівників БПД у Нововоронцовському районі свідчить і та обставина, що отримавши усні рекомендації фахівця Регіонального центру під час моніторингового візиту, станом на 01.10.2018 Світлана Гаврикова та Максим Галушко вжили всіх заходів щодо їх практичного втілення. Так, місцеві перевізники, за сприянням селищного голови Нововоронцовської селищної ради Володимира Володимировича Марчука, розмістили на безкоштовній і регулярній основі в громадському транспорті місцевого сполучення зовнішню рекламу системи БПД Херсонщини, що значно сприяє рівню обізнаності місцевого населення про нас і наші послуги в області.

7 8 9

10Крім того, за рекомендацією Регіонального центру Нововоронцовське бюро правової допомоги перейняло і позитивний досвід наших колег з Первомайського місцевого центру, та за сприянням Володимира Володимировича розмістило свою зовнішню рекламу на платіжках за комунальні послуги для жителів селища. Прикметно, що завдяки спільним зусиллям місцевої влади та працівників бюро, інформація про БПД в смт Нововоронцовка надійде до всіх жителів селища.

11

12 13

Теплими, дружніми і по робочому конструктивними були і спільні зустрічі наших фахівців із головою Нововоронцовської РДА Василем Петровичем Тітаренком, головою селищної ради Володимиром Володимировичем Марчуком, керівником ГО «Нововоронцовське об’єднання «Сила народу» (редактор газети «Вісті» Нововоронцовського району) Віктором Степановичем Біланом.

14

Світлана Ребриста, Інна Єрмоленко і Світлана Гаврикова розповіли  керівникам РДА та селища про заходи подальшої співпраці в межах програми про надання безоплатної вторинної правової допомоги, яка діє на території району. Також сторони обговорили і погодили інформаційні матеріали щодо  довгострокового правопросвітницького проекту «Школа правознавців» на території району. Заручившись підтримкою з боку РДА з даного питання, фахівці ситеми БПД зобов’язались надати всі необхідні матеріали з цього проекту та протидії шкільному булінгу до Нововоронцовської РДА. Обговорювали актуальну тематику інформаційних матеріалів для публікацій в ЗМІ, заслухали пропозиції та побажання до їх змісту та формату від пана Віктора Білана.

15А 01.10.2018  фахівець бюро Світлана Гаврикова, на виконання досягнутих в ході моніторингового візиту домовленностей, провела конструктивну робочу зустріч з головою Нововоронцовської РДА Василем Тітаренко та його заступником Наталією Литовченко, на якій було узгоджено спільний довгостроковий план дій по реалізації на території району правопросвітницького проекту «Школа правознавців» на 2018-2019 роки.  

З начальником Нововоронцовського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Херсонській області Людмилою Череватюк та заступником директора Нововоронцовського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторією Березко фахівці системи БПД обговорили тематику спільних правопросвітницьких заходів, проблемні правові питання, які виникають при зверненні громадян та перенаправлення клієнтів за питаннями, які належать до компетенції бюро правової допомоги. Співпраця з даними службами в бюро є налагодженою та конструктивною.

16 17

18Під час інтерв’ювання-консультування з головним спеціалістом Нововоронцовського бюро Максимом Галушко начальник відділу моніторингу обговорила проблемні аспекти, які виникають в роботі під час надання безопланої вторинної правової допомоги при усиновленні дітей.

19Необхідно також сказати, що незважаючи на значну віддаленість від міст Берислава і Херсона, працівники бюро, пані Світлана та пан Максим, не тільки сумлінно виконують свої посадові обов’язки, але й працюють над підвищенням свого професійного рівня. Вони активні учасники всіх семінарів і навчальних тренінгів, які проводяться на базі Бериславського місцевого центру та Регіонального центру, що підтверджено відповідними сертифікатами.

20 21 22

Довідково: Нововоронцовське  бюро за своїм територіальним розташуванням  межує з Дніпропетровською областю, знаходиться в зоні Південного степу на відстані 220 км. від обласного центру і є одним із найвіддаленіших в області. Історія існування смт Нововоронцовка становить 223 роки.