назад

«Мовчазна війна»: у Житомирі обговорили порушення прав жінок

DF6П’ятнадцятий міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA триває у Житомирі. У межах фестивалю демонструються сім стрічок, які піднімають важкі, проте важливі теми дискримінації та порушення прав людини. Цього року окрім перегляду документальних стрічок, організатори пропонують глядачам обговорити картини із експертами. На показ фільму «Мовчазна війна» таким експертом стала заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Фільм «Мовчазна війна» це історії жінок, які стали жертвами конфлікту в Сирії. Тисячі жінок постраждали і досі страждають від зґвалтувань. Сирійський режим використовує їх, як зброю у війні. Ті хто вижив після знущань і допитів, заздрять мертвим, адже не можуть повернутись до своїх родин. Релігійні традиції вимагають від батька чи братів вбити таку жінку. Тому кожна розповідь героїні фільму – страшна та водночас цінна, бо вони порушують мовчання та табу навколо злочинів режиму.

-Дискутувати після таких картин надзвичайно важко, – зізнається заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська. – Але про це все ж варто говорити. Права жінок порушуються і під час збройних конфліктів, і у мирному житті. Та якщо під час війн захистити права жінок майже неможливо, то ми маємо не бути байдужими до тих, кому можна допомогти у мирному житті. Українське законодавство суттєво змінюється і вже існують дієві механізми захисту постраждалих від домашнього та гендерно обумовленого насильства. Але на жаль лише одиниці зважуються звернутись за фаховою допомогою. Та насправді кожен з нас може допомогти тим, хто потерпає від домашнього насильства. Важливо не проходити повз і повідомляти про випадки домашнього насильства, якщо ви стали свідками такої події.

Після обговорення та численних запитань глядачі просили контакти місцевих центрів, до яких можна звернутись та отримати захист прав у суді за рахунок держави тим, хто потерпає від домашнього насильства.