назад

Питання щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб обговорювали у Полтаві

viber image1611

Сьогодні внутрішньо переміщені особи в Україні залишаються серед найуразливіших категорій громадян. Основні проблеми, з якими зіштовхуються більшість внутрішньо переміщених осіб – відсутність достатніх засобів до існування та невизначеність щодо житлових умов. У результаті цього внутрішньо переміщені особи зіштовхуються з труднощами в реалізації та захисті своїх прав, зокрема права власності, доступу до житла, придатного для проживання, відновлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, тощо.

Задля належного моніторингу органами державної влади та місцевого самоврядування прав внутрішньо переміщених осіб та осіб з числа цивільного населення, які зазнали ушкоджень, поранень чи контузії у ході збройного конфлікту, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини проводиться відповідний контроль.

Так, 16 листопада 2018 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та директорка Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Людмила Бубир взяли участь у робочій зустрічі за участю представників Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, органів соціального захисту населення, Пенсійного фонду України з питань захисту прав ВПО на Полтавщині. Зустріч мала на меті обговорити проблемні питання, котрі виникають при реалізації прав ВПО, а також практики застосування законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів.

За словами представників системи безоплатної правової допомоги з 5 січня 2017 року внутрішньо переміщені особи та особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, набули право на отримання таких видів правових послуг як: здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру, тобто право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«Першочерговими завданнями всієї системи є забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб до безоплатної вторинної правової допомоги, інтеграція безоплатної первинної правової допомоги на рівні територіальних громад, захист прав ВПО шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників ВПО. Вирішення судових питань в стислі терміни.Забезпечення постійної співпраці між компетентними органами державної влади, органами місцевого самоврядування з метою виконання завдань, спрямованих на захист прав ВПО», – повідомив очільник системи БПД Полтавщини Олександр Черчатий.

За словами керівника Регіонального центру найбільш актуальними проблемними питаннями, що виникають при реалізації прав внутрішньо переміщених осіб є складнощі щодо відновлення документів, отримання довідок та свідоцтв, які видані на не підконтрольній території. Ці питання набувають особливого значення з огляду на суттєве погіршення майнового та матеріального становища внутрішньо переміщених осіб, втрати ними майна, а також загрози втрати права на спадщину. Так документи, навіть ті, на яких стоїть українська печатка, видані на непідконтрольній Україні території, вважаються недійсними та не мають юридичної сили.

Також проблемними питаннями є оформлення спадкових прав щодо майна, яке знаходиться на території, непідконтрольній Україні, і з його реалізацією, оскільки на цих територіях документи, видані нотаріусами України, не визнаються.

Частину проблемних питань, з якими звертаються особи з числа ВПО, вдається вирішити у позасудовому порядку, проте у певних випадках єдиним шляхом є звернення до суду.

Сторони обговорили питання щодо налагодження тісної співпраці, консолідації зусиль представників всіх державних та недержавних інституцій задля захисту саме цієї категорії громадян та обговорили механізм такої взаємодії.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479/.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні