назад
21.02.18

Муніципальне житло у Вінниці: хто може взяти участь у програмі? – Консультують фахівці Регіонального центру

21 02 2018

Багато вінничан вже чули поняття «муніципальне житло», проте вважають це радше жартом місцевої влади, ніж проектом, який можна втілити в життя. Спробуймо розібратися, що ж приховує у собі термін «муніципальне житло» та хто може стати його власником.

На сьогодні в Україні існує три види житла: комерційне, соціальне та доступне. Комерційне житло можуть придбати близько 10-15% громадян країни, це житло придбане за повною вартістю, повністю оплачене покупцем. Соціальне житло розраховане на найбільш незаможні верстви населення, які складають також близько 10-15%, по суті це гуртожитки та «малосімейки», що перебувають у власності держави. Інші 70% громадян можуть розраховувати на доступне житло, але для його придбання потрібна допомога держави.

До категорії доступного належить муніципальне житло. Аналізуючи досвід зарубіжних країн, виділяють дві основні схеми фінансування доступного житла: американську та німецьку. Американська система базується на іпотечному кредитуванні та позиціонується державою як елемент миттєвого покращення життя. Соціальні програми, що організовуються урядом, зводяться до пільгового кредитування соціально уразливих груп населення. Кредити в США видаються на термін від 3 до 30 років. Процентна ставка коливається від 2,5 до 8%, кредит видається на 70 % від вартості нерухомості.

Німецька схема заснована на функціонуванні будівельно-ощадних кас і набула поширення в Європі. Механізм надання іпотеки за німецькою схемою такий: протягом визначеного часу (звичайно це до 3 років) банк переконується в кредитоспроможності клієнта, відкриває рахунок цій особі, на який здійснюються відрахування із зарплати та інших доходів. За цей період необхідно накопичити 30% вартості житла. Після цього банк може виступити додатковою ланкою між будівельно-ощадною касою і клієнтом, кредитуючи залишок суми. Покупець має право заселитися в квартиру, однак, вона залишається у власності банку. Термін кредитування – від 10 до 36 років, ставки від 5 до 7 % річних.

Засади житлової політики, поширеної в інших країнах, є цікавими та прийнятними для подальшого застосування у місцевих житлових програмах. Програма «Муніципальне житло м. Вінниця» передбачає використання інструментів здешевлення вартості житла, які успішно застосовуються в світі.

Програма «Муніципальне житло м. Вінниця» розроблена з метою створення сприятливих умов для забезпечення житлом тих категорій громадян, які зареєстровані в м. Вінниця:

  1. Працівники бюджетної сфери та працівники комунальних підприємств міста, в яких один з подружжя/одинак є працівником бюджетної/комунальної сфери не менше п’яти років або фахівцем, або на підставі рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради;
  2. Молоді сім’ї та молоді одинокі громадяни, які перебувають на квартирному обліку для поліпшення житлових умов при виконавчому комітеті Вінницької міської ради або за основним місцем роботи, а саме:
    • сім’ї, в якій чоловік та дружина мають вік до 35 років включно;
    • неповна сім’я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно має неповнолітніх дітей (дитину);
    • одинокі громадяни віком до 35 років включно;
  1. Ветерани праці;
  2. Особи з інвалідністю;
  3. Багатодітні сім’ї – такі, що складаються з батьків (або одного з батьків) та трьох і більше дітей до 18 років;
  4. Внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції, які мають намір оселитися у Вінниці;
  5. Учасники бойових дій, які проходили військову службу в зоні антитерористичної операції, або члени сімей загиблих, які зареєстровані на території Вінниці або Вінницької області;
  6. Громадяни (сім’ї), які перебувають на обліку як ті, що потребують поліпшення житлових умов.

Ціна за квадратний метр такого житла – менше ринкової. Житло, в яке можна буде заселитися за цією програмою обирає міськрада, а поверх і номер квартири – методом жеребкування.

Обов’язковими критеріями для участі у програмі є фінансова спроможність: на початку будівництва сплатити єдиним платежем не менше ніж 30 (тридцять) відсотків від вартості житла, яке буде придбано в рамках Програми), а також в разі необхідності отримати та погасити кредит на придбання житла.

Жеребкування щодо визначення учасників розподілення серед них квартир проводиться протягом не більше 14 робочих днів після закінчення реєстрації кандидатів на участь у програмі.

Два етапи жеребкування проводяться в один день:

  • перший – жеребкування щодо визначення учасників Програми першої та другої черги. Таке жеребкування проводиться, якщо претендентів більше, ніж передбачено квартир у будинку. Учасники другої черги – це ті, хто можуть претендувати на житло за програмою у разі відмови учасника першої черги;
  • другий – жеребкування серед учасників Програми першої черги для визначення номерів квартир, які розподіляються кожному учаснику Програми першої черги.

Прийом заяв та документів на участь у програмі здійснюється після засідання Виконавчого комітету міської ради, на якому вирішується питання про початок збору заяв.

Дізнатися, які відсотки потрібно щорічно сплачувати за користування кредитом можна на сайті Украгазбанку, який виступає партнером міської ради і надає кредити: http://www.ukrgasbank.com/private/credits/prime_v

Отримати більше інформації щодо муніципального житла можна у Прозорому офісі мерії на вул. Соборній 59, робоче місце 37 або за тел.: (0432)69-99-03; (068)642-83-80; (093)041-38-14; (095)474-38-34.

Крім програми Муніципального житла, у Вінниці діють також кілька програм від Фонду молодіжного кредитування.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106