назад

Спеціаліст Вільногірського бюро правової допомоги консультує з питання призначення та перерахунку пенсії

IMG 20180219 10544919 лютого 2018 року головний спеціаліст Вільногірського бюро правової допомоги Оксана Колєснік відвідала організацію ветеранів України в м. Вільногірську. Під час зустрічі з представниками організації – Валентиною Піцик, Ольгою Швед, Людмилою Коваленко та Олексієм Погарєловим – було обговорено багато питань, що стосуються пенсійного забезпечення громадян. Адже однією з найактуальніших проблем для осіб, що втратили працездатність, є нарахування, перерахунок та виплата пенсії.

Зокрема, фахівець бюро роз’яснила такі питання, як види пенсійних виплат і соціальних послуг, право вибору пенсії, пенсії за віком у солідарній системі, обчислення, призначення, перерахунок та виплата пенсій.

Особливу увагу Оксана Колєснік акцентувала на страховому стажі який було впроваджено в Україні з 1 січня 2004 року. Відповідно до нього страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Як відомо, з січня 2018 року громадяни України зможуть вийти на пенсію в 60, 63 чи 65 років в залежності від накопиченої трудової діяльності страхового стажу, але згідно діючого законодавства, трудовий стаж, отриманий до 01.01.2004 року, автоматично прирівнюється до страхового стажу.

Згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» без сплати внесків до Пенсійного фонду у страховий стаж пенсіонера зараховується: строкова служба в армії, догляд за дитиною-інвалідом, військова (не строкова) служба, відпустка по вагітності та пологам, відпустка по догляду за дитиною до 3 років, строкова альтернативна (невійськова) служба, перебування на фронті або участь у бойових діях, період перебування за кордоном дружин або чоловіків дипломатів під час служби, інвалідність через нещасний випадок на виробництві або профзахворювання, виконання обов’язків батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, служба у воєнізованих формуваннях, гірничорятувальних частинах і аварійно-рятувальних підрозділах, створених відповідно до законодавства України, строк отримання матеріальної допомоги на професійну підготовку / перепідготовку та підвищення кваліфікації, а також період отримання допомоги по безробіттю, догляд за інвалідом I групи, престарілим, що вимагає постійного догляду (по МСЕК) або особою, що досягла 80 років, якщо такий догляд здійснює непрацююча працездатна людина

Додатково до вищевказаних пунктів в період до 1 січня 2004 року в пенсійний стаж згідно чинного тоді Закону «Про пенсійне забезпечення» включаються: навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі, період проживання дружин офіцерів, прапорщиків і мічманів, а також військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю (не більше 10 років)

Звертаючись до присутніх на зустрічі пенсіонерів, правник бюро наголосила на тому, що кожна людина, яка не згодна з рішенням ПФУ щодо нарахуванням чи перерахунком пенсії, може звернутися з письмовою заявою яка пишеться в 2-х екземплярах до відділення Пенсійного фонду за місцем реєстрації з питань нарахування чи перерахунку їхньої пенсії. Один екземпляр для надання до Пенсійного фонду, а інший залишається у заявника з відміткою дати, вхідного номеру та прізвищем особи, яка прийняла заяву.  У документі також зазначаються анкетні дані заявника та мета запиту, а ще спосіб надання відповіді – письмово, поштою чи електронною поштою, усно, по телефону. У разі відмови Пенсійного фонду прийняти таку заяву заявник може:

–          надіслати лист до Пенсійного фонду з рекомендованим повідомленням;

–          звернутися на гарячу лінію Кабінету Міністрів України за номером телефону 1545;

–          звернутися на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером 0 800 503 753.

Важливим підсумком зустрічі стала домовленість щодо підписання Меморандуму про співпрацю та проведення щомісячного прийому громадян в приміщені Організації ветеранів України в м. Вільногірську.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.