назад

Миколаїв та ще п’ять регіонів стануть стартовими майданчиками для впровадження відновного правосуддя в Україні

Відповідний проєкт, що реалізується ГО «Інститут миру та порозуміння» у партнерстві з Верховним Судом, за підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй презентували сьогодні на базі Миколаївського апеляційного суду.

За словами організаторів, проєкт має на меті популяризувати медіацію між потерпілим і правопорушником у кримінальних справах та впровадити відновне правосуддя в Україні. Передбачається, що учасники пілотного проєкту спільно з експертами кримінальної юстиції розроблять рекомендації щодо застосування механізму медіації у кримінальних справах. Окрім цього, говорили про практику впровадження програм відновного правосуддя на теренах України та у світі.

Нагадаємо, що наразі в Миколаївській області реалізується пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Як відзначає директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша, учасниками проєкту вже стали 16 неповнолітніх. За результатами спільної роботи партнерів проєкту маємо 12 успішно завершених справ, втім в 4 випадках попри усі зусилля, сторони кримінального провадження не змогли досягти примирення.

“Відновне правосуддя важливе не лише для правопорушника, але й для всього суспільства. Адже ми розуміємо, що коли людина потрапляє за ґрати, особливо якщо це неповнолітня особа, виникає великий ризик того, що правопорушення будуть повторюватися. Натомість відновне правосуддя дає шанс повернутися до нормального життя. Це світова практика, яка у багатьох країнах закріплена на рівні законодавства», – зазначила Н. Гнатуша.