назад

На Чернігівщині відбувся вебінар у рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

6 грудня ДО “РФПП по Чернігівській області” спільно зі спікерами – Іриною Протченко – Директоркою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області та Володимиром Бобруйком – Директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  провели онлайн-зустріч для представників громад Чернігівської області на тему: «Способи та порядок поновлення порушених прав осіб, потерпілих від домашнього насильства»

Під час зустрічі було обговорено питання про запобігання та протидію домашньому насильству та наведення конкретних прикладів.

Відповідно до Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” зазначено, що домашнє насильство – дії, характерні для фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються між родичами або подружжям чи між іншими людьми, які спільно проживають, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою.

Заходи які можуть застосовуватись до кривдників:

Терміновий припис — захід протидії домашньому насильству, спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства. Застосовується до кривдника не більше, ніж на 10 днів. Ідеться про негайне припинення домашнього фізичного насильства. Він полягає в обмеженні кривдника, що вчиняє домашнє насильство, доступу до житлового приміщення, де проживає жертва.

Обмежувальний припис — захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямоване на забезпечення безпеки постраждалої особи. Обмежувальний припис видається судом на строк від 1 до 6 місяців за заявою постраждалої особи або її представника. Якщо домашнє насильство застосоване до дитини — за заявою батьків або інших родичів дитини (баби, діда, повнолітніх брата, сестри), мачухи або вітчима дитини, а також органів опіки й піклування.

Куди звертатись в разі вчинення домашнього насильства:

Найперше, куди потрібно звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву.

Якщо ви потребуєте консультації ви можете зателефонувати на номери гарячих ліній, де вам нададуть роз’яснення та консультування:

  1. Національна “гаряча лінія” з питань протидії насильству та захисту прав дитини 0 800 500 335 або 116 123 (з мобільного) – безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;
  2. Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-005, або з мобільного 116-123 вона працює цілодобово;
  3. Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547;
  4. Гаряча лінія Координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103, або зверніться до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, або бюро правової допомоги за місцем вашого проживання.