назад
18.01.17

На Чернігівському обласному радіо презентували Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню

S131016118 січня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко презентувала Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню, які були прийняті в минулому році, а також поділилася планами на рік.

Пріоритетом у роботі Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – це налагодження ефективного діалогу та обговорення конкретних шляхів співпраці з органами місцевого самоврядування.
Так, на сьогоднішній день 8-ми районними радами та об’єднаними територіальними громадами області прийнято Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню громади.
Всі програми приймалися за сприяння та ініціативи центрів безоплатної правової допомоги та партнерських громадських організацій.
Тож, за сприяння Менського місцевого центру 18 березня 2016 року таку програму прийняли у Коропському районі.
Ніжинський місцевий центр посприяв у прийняті таких програм:
21 жовтня 2015 року – у Борзнянському районі;
26 січня 2016 року – Ніжинському районі;
07 квітня 2016 року – Вертіївській об’єднаній територіальній громаді;
7 червня 2016 року – у Варвинському районі.
За ініціативи Чернігівського МЦ:
15.06.2016 – Кіптівська об’єднана територіальна громада;
23.05.2016 – Деснянська об’єднана територіальна громада;
09.09.2016 – м.Славутич.

Розуміючи, що новостворені об’єднані територіальні громади Чернігівщини мають чимало юридичних проблем та запитань, тому в минулому році робили великий акцент саме на прийняття таких програм в громадах, які пройшли процес об’єднання.
В деяких громадах програми приймалися на рік в деяких на два.

Якщо говорити про фінансову складову кожної програми, то це мінімальні суми на відшкодування транспортних послуг та роздаткових матеріалів інформаційного характеру. Саме такі невеликі кошти прописані у цих програмах.

Перший заступник Міністра юстиції України Наталія Севостьянова зазначила- «Діяльність державної системи захисту має проходити паралельно з посиленням правової спроможності громад, адже громадяни мають самі навчитися захищати свої права і мати навички використання тих інструментів захисту, якими їх забезпечує держава».
Сьогодні дуже важлива взаємодія державної системи та неурядових провайдерів безоплатної правової допомоги, сільських активістів як «правопомічників» в громадах та інші інструменти, які можуть розширювати доступ до правосуддя серед мешканців населених пунктів, де немає юристів та адвокатів.

Кожна програма у кожній громаді орієнтована саме на ті основні проблеми, які існують у населення певної території.
Однак, говорячи про основну мету таких програм, то можна сказати, що це розроблення та здійснення комплексу заходів правового, організаційного характеру, спрямованих на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на неї конституційне право і потребують такої допомоги.
А саме:
1. Проведення всебічної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів права на безоплатну правову допомогу.
2. Організація та проведення комунікаційних заходів з питань формування правової культури населення та обговорення особливостей функціонування систем безоплатної правової допомоги.
3. Розроблення та поширення методичних рекомендацій, друкованих інформаційних матеріалів щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги.
4. Проведення виїзних прийомів громадян у населених пунктах громади.
5. Висвітлення тематики щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги у засобах масової інформації.

За період існування програм налагоджена постійна робота виїзних консультативних пунктів (створено дистанційні пункти прийому громадян). Тобто, за певним графіком до цих населених пунктів приїжджають кваліфіковані юристи, які і надають безоплатну правову допомогу абсолютно усім.
В деяких районах надруковані інформаційні матеріали та розповсюджені серед населення.
Працівники МЦ брали участь у семінарах для голів та секретарів сільських рад, а також з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги мешканцям віддалених населених пунктів Ніжинського району працівниками центру в липні 2016 року був проведений виїзний флешмоб.
На центральних площах у селах було проведено вуличне інформування громадян із застосуванням рекламної символіки системи БПД (плакати , футболки, брошури, візитки, флаєра). На стендах для оголошень у кожному населеному пункті було розміщено інформацію про можливість отримання правової допомоги та буклети про безоплатну правову допомогу із зазначенням контактного телефону та адресою розміщення місцевих центрів.
Налагоджена тісна співпраця з громадськими організаціями, які є партнерами.
Вже обговорювали проведення круглих столів для територіальних громад, приділяючи увагу і новоствореним об’єднаним територіальним громадам.
Планується в рамках цих круглих столів обговорити прийняття програм надання безоплатної правової допомоги населенню громад.
Також, планується продовжувати роботу в тих громадах де вже прийняті програми.
Адже, роль системи БПД – це створення комунікаційної платформи і ресурсного центру для розвитку спроможності правопровідників.
За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.