назад
27.09.22

На Cумщині відбулись навчання для працівників поліції та ізоляторів тимчасового тримання

Одним із напрямків роботи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області є проведення навчань. Взаємодія фахівців центрів та представників Національної поліції відбувається на постійній основі. Чергові навчання відбулись в онлайн форматі для представників ГУНП та працівників ізоляторів тимчасового тримання Сумської області.

За неповних 9 місяців 2022 року Регіональним центром з надання  БВПД у Сумській області виявлено 15 випадків порушень порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. По кожному випадку Регіональним центром були направлені листи для вжиття заходів реагування.

 «Другого вересня  2022 р. прийнято зміни* до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Зокрема встановили, що для виявлення фактів неповідомлення або несвоєчасного повідомлення про затримання осіб, неприбуття або невчасного прибуття призначеного регіональним центром адвоката для надання затриманій особі безоплатної вторинної правової допомоги таким центром проводиться щокварталу звірка відомостей стосовно кількості переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб, наданих відповідним центральним, регіональним або міжрегіональним органом», – наголосив під час зустрічі начальник відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Сумській області Володимир Лящевський.

Також у зустрічі взяв участь старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Сумській області) Управління дотримання прав людини Євгеній Євтєєв.

Володимир Лящевський поінформував присутніх про внесення змін до Порядку сповіщення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання осіб, повноваження та статус адвокатів. Зокрема, фахівець нагадав,  про обов’язок суб’єктів подання інформації, органів (установ), де перебувають затримані особи, а саме:

  • повідомляють регіональному центру про затримання особи;
  • інформують під час затримання кожну особу про право та можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, вручають пам’ятку для затриманих осіб;
  • забезпечують вільний доступ призначеного регіональним центром адвоката до затриманої особи;
  • несуть у порядку, встановленому законом, відповідальність за несвоєчасне повідомлення про затримання особи та перешкоджання наданню адвокатом, призначеним регіональним центром, такій особі безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, учасникам заходу  нагадали контакти, за якими необхідно повідомляти про затримання осіб, відповідно до вимог чинного законодавства України. Серед таких засобів зв’язку – Єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги –  0-800-213-103.

По завершенню онлайн навчання було проведено сесію «питання-відповідь», а також обговорено можливі проблемні питання, що можуть виникнути.

Довідково: *Постанова КМУ від 28 грудня 2011 р. № 1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою» – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1363-2011-%D0%BF#Text .