назад

На Херсонщині створені всі умови, аби людина не відчувала себе втраченою для суспільства

Пробація в Україні є відносно новою інституцією, яка здійснює контроль за умовно засудженими, сприяє у працевлаштуванні, соціальній реабілітації осіб, звільнених з місць позбавлення волі або інших місць відбування покарання. До роботи з правопорушниками активно долучаються й фахівці системи БПД, інших організацій, тобто створюються всі умови, аби людина не відчувала себе втраченою для суспільства. Як це відбувається на Херсонщині – у нашому огляді.

Семінар «Відповідальне батьківство» провела для клієнтів пробації головна спеціалістка Олешківського бюро правової допомоги (Херсонський місцевий центр з надання БВПД) Тетяна Бабаскіна спільно з начальником Олешківського районного відділу пробації Олександром Зубенком.
Фахівчиня бюро роз’яснила, які права та обов’язки мають батьки по відношенню до своїх дітей згідно з Сімейним кодексом України та яка відповідальність наступає за невиконання батьківських обов’язків.
Присутні дізналися про існуючий порядок накладення штрафів по відношенню до неплатників аліментів та заходи примусового виконання суддівських рішень.
Варто сказати, що завдяки фахівцям системи БПД, які не тільки використовують різноманітні форми просвітницької роботи, але й забезпечують роботу мобільних та дистанційних пунктів консультування громадян, правопорушники мають рівний доступ до безоплатної правової допомоги.

Повертаючись до семінару, слід додати, що Тетяна Бабаскіна по його завершенню організувала роботу мобільного пункту консультування, і всі бажаючі отримали юридичні консультації в індивідуальному порядку, так само як і підоблікові Суворовського районного відділу пробації, на базі якого  фахівець Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко забезпечив роботу мобільного пункту консультування.

Особи, що засуджені до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, мали змогу отримати індивідуальні юридичні консультації з питань сімейного, трудового права та питань соціального забезпечення.

Окрім того, Володимир Вікторович розповів про порядок виконання рішень в частині стягнення аліментів на утримання дітей, пояснив, якою є процедура доведення батьківства, йшлося і про порядок звільнення з роботи та виходу на пенсію за віком.

Як протидіяти домашньому насильству?

Цій темі була присвячена роз’яснювальна бесіда, яку Володимир Куценко провів для  підоблікових  Корабельного районного відділу пробації спільно з фахівцем із соціальної роботи Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Генріхом Гутерманом.

У ході бесіди правозахисник підкреслив, що домашнє насильство є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини, і в більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки.

Присутні зрозуміли, що домашнє насильство – це будь-які умисні дії не тільки фізичного або сексуального характеру, це також тиск психологічного або економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого.
Окрім того, фахівець системи БПД  акцентував увагу на тому, що, порушуючи конституційні права і свободи члена родини як людини та громадянина, кривдник може нанести йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Дистанційне консультування в дії

Роботу дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги в приміщенні Скадовського районного відділу пробації забезпечила й начальниця Скадовського бюро правової допомоги (Голопристанський місцевий центр з надання БВПД) Тетяна Мосіна. Клієнтів пробації цікавили питання земельного, трудового та сімейного права, на які вони отримали змістовні відповіді.

Довідка. Дистанційний пункт – це точка доступу до безоплатної правової допомоги для громадян, які мають потребу в безоплатній правовій допомозі, але через певні причини не мають можливості її отримати, звернувшись безпосередньо до місцевого центру або бюро правової допомоги. Дистанційний пункт діє на постійній основі за визначеним графіком населеним пунктом і адресою та розташовується в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, організацій. Станом на 01.07.2019 на Херсонщині у приміщеннях установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та слідчих ізоляторах працює 22 дистанційних пункти доступу до безоплатної правової допомоги.
Разом з тим Тетяна Мосіна проінформувала, що в Україні розпочалась  правопросвітницька кампанія «Чесна платіжка» та окреслила чіткий покроковий алгоритм дій, який допоможе захистити права споживачів житлово-комунальних послуг.

Підводячи підсумки, необхідно зазначити, що під час всіх цих заходів наші колеги не перестають розповідати  про систему БПД, її місію та задачі, а також про унікальну можливість отримати якісні правові послуги.
Крім того, присутні отримують тематичні буклети з контактами місцевих центрів та буклети проекту «Я МАЮ ПРАВО!».