назад

На Хмельниччині проходять зустрічі із адвокатами та командами центрів з надання БВПД

IMG 9683     22 та 23 вересня 2015 року директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський перебуває із робочим відрядженням до Хмельницької області. Так, учора, у приміщенні Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся круглий стіл за участю радника Міністра юстиції України, народного депутата України Ігора Алексєєва та Андрія Вишневського: «Розвиток законодавства про безоплатну вторинну правову допомогу».

     Круглий стіл мав на меті розглянути та обговорити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (реєстраційний № 3044 від 07.09.2015) щодо розширення кола осіб, які мають право на таку допомогу, удосконалення окремих положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу», в частині спрощення доступу до такої допомоги для соціально вразливих верств населення, уточнення правового статусу та повноважень центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також інших питань, враховуючи досвід роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги.

     Нагадаємо, що згаданим законопроектом запропоновано розширити можливості доступу доякісної правової допомоги й для осіб, які претендують на отримання статусу учасника АТО, а також для вимушених переселенців (внутрішньо переміщених осіб). Також ініційовано розширити критерій малозабезпеченості, що дає право на отримання правової допомоги за рахунок держави, з одного прожиткового мінімуму до двох прожиткових мінімумів.

     З вітальними словами до присутніх учасників звернулися Андрій ВишневськийІгор Алексєєв та Наталія Стьопіна, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

     Участь у заході взяли участь заступник директора Регіонального центру Олена Варфоломєєва, директори місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області – Григорій Гоцький (Хмельницький), Максим Ільчишен(Кам’янець-Подільський), Олександр Петлюк (Старокостянтинів), Володимир Бузиль(Шепетівка), а також Віктор Худняк, начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, Наталія Вагіна, голова Ради адвокатів Хмельницької області,Павло Василенко, голова ГО «Учасники АТО у м. Кам’янець-Подільському», Валерій Рудчук, помічник Хмельницького обласного військового комісара з правової роботи,Христина Антонюк, представник ГО «Подільська правова ліга» та адвокати Хмельницької області.

{gallery}img/novyny/krugli_stoli/23.09.2015/1{/gallery}

     Під час зустрічі, учасники круглого столу обговорили питання щодо стану надання надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, право малозабезпечених осіб на всі види безоплатної вторинної правової допомоги, критерії та порядок визначення належності до даної категорії, право на безоплатну вторинну правову допомогу ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також осіб, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». А також – проблемні питання при визначенні статусу учасників АТО, надання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо-переміщеним особам та взаємодії із органами місцевої влади та місцевого самоврядування.

     Крім того, учора під час свого відрядження до Хмельниччини директор Координаційного центру зустрівся із адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Хмельницькому, а також адвокатами та колективом місцевого центру у Кам’янець-Подільському.

     Під час спілкування з адвокатами Андрій Вишневський розповів про діяльність системи безоплатної правової допомоги, переваги роботи з центрами з надання БВПД у рамках цивільно-правової природи відповідних контрактів. Зокрема, він пояснив, що адвокати не є штатними працівниками центрів, а директори центрів не є їх (адвокатів) керівниками. Центр і адвокат, по суті, партнери. Держава в особі центру виступає замовником правової допомоги в інтересах клієнтів, які є суб’єктами права на БВПД. та відповів на найбільш хвилюючі запитання аудиторії. Він наголосив, що «засадничим принципом діяльності системи є добровільність участі у ній адвокатів. Адвокати, які надають БВПД, паралельно мають і свою приватну практику, тож при укладенні контракту із центром можуть самі визначати розмір свого навантаження».

      Активне обговорення викликали теми щодо ефективності діяльності системи безоплатної правової допомоги та відповідальності адвоката за неякісне надання послуг.

      Андрій Вишенський детально відповів як на питання, вирішення яких входить до компетенції вищих органів державної влади, так і роз’яснив різні моменти діяльності адвокатів у системі БПД, як то – укладення контрактів із центрами, підготовка звітності, механізми оплати послуг адвокатів та відшкодування витрат, можливості підвищення кваліфікації адвокатів у системі БПД, зміни до законодавства про безоплатну правову допомогу, які планується внести у разі прийняття згаданого законопроекту у Верховній Раді України.

{gallery}img/novyny/krugli_stoli/23.09.2015/2{/gallery} 

      Під час зустрічей із колективами регіонального та місцевих центрів з надання БВПД Хмельницької області директор Координаційного центру познайомився особисто з кожним працівником, вислухав їх бачення розвитку системи безоплатної правової допомоги в цілому та напрямків, за які вони відповідають безпосередньо. 

     Обговорення актуальних питань діяльності системи БПД питань було видалось активним та конструктивним та проходило в доброзичливій обстановці.   

     Сьогодні Андрій Вишневський вранці зустрівся з працівниками регіонального та місцевого центру з надання БВПД у м. Хмельницький.

{gallery}img/novyny/krugli_stoli/23.09.2015/3{/gallery}

     А також – проводить зустрічі із адвокатами та колективами центрів у Старокостянтинові та Шепетівці.

{gallery}img/novyny/krugli_stoli/23.09.2015/4{/gallery}