назад

На Хотинщині обговорили як захищати права людей з інвалідністю

Головний юрист Хотинського бюро правової допомоги Ігор Ватаман долучився до круглого столу для людей з інвалідністю, який провели у Недобоївському центрі економічного розвитку. У заході також взяли участь фахівці пенсійного фонду, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг, медицини та органів місцевого самоврядування.

   Круглий стіл організували в рамках проєкту «Права жінок з інвалідністю в умовах децентралізації», який реалізує ГС «ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України».

Під час заходу Ігор Ватаман розповів про захист трудових прав для осіб з інвалідністю та наголосив, що такі громадяни мають право на працю. Інвалідність не може стати причиною відмови в укладанні трудового договору або в просуванні по службі працівника, переведення без його згоди на іншу роботу, звільнення з ініціативи роботодавця (хіба що інше передбачено у висновку медико-соціальної експертизи – МСЕ).

Кодекс законів про працю передбачає додаткові гарантії та привілеї для співробітників з інвалідністю, а саме:

  • працевлаштування без випробувального терміну при направленні на роботу від МСЕК;
  • неповний робочий день або робочий тиждень встановлюють за бажанням особи з інвалідністю, з оплатою пропорційно відпрацьованому часу;
  • робота в нічний час і понаднормово тільки за згодою працівника з інвалідністю;
  • надання щорічної відпустки повної тривалості до закінчення 6-місячного терміну роботи на підприємстві;
  • надання щорічної відпустки у зручний для працівника з інвалідністю час;
  • основна відпустка мінімальною тривалістю 30 календарних днів для осіб з інвалідністю I і II груп та 26 календарних днів для III групи;
  • неоплачувана відпустка тривалістю 60 календарних днів для людей з інвалідністю I і II груп та 30 календарних днів для III групи;
  • розірвання строкового трудового договору, якщо стан здоров’я працівника з інвалідністю став перешкоджати виконанню трудових обов’язків  та інше.

Окрім того учасники круглого столу домовилися обмінюватись інформацією, проводити спільні заходи, які спрямовані на підвищення рівня правової поінформованості людей з інвалідністю, з подальшим інформуванням про них у ЗМІ та на веб-ресурсах сторін, розробляти та розповсюджувати інформаційні матеріали щодо прав та соціальних гарантій, передбачених законодавством України для людей з інвалідністю, моніторити та аналізувати існуючі проблеми тощо.

     Довідково:

Робота з клієнтами з інвалідністю має певну специфіку. Так особи з порушенням мови чи слуху можуть отримати правову допомогу, скориставшись послугами перекладу жестовою мовою.

Всі працівники системи БПД ознайомлені з Довідником безбар’єрності, аби використовувати принципи безбар’єрного спілкування у щоденній роботі. У довіднику надано роз’яснення основних принципів безбар’єрності, правил комунікації, є словник базових понять безбар’єрності.

Багато уваги система БПД приділяє цифровій безбар’єрності. Запроваджені додаткові сервіси для консультування людей. Тепер дистанційні звернення щодо отримання правової інформації, консультацій, роз’яснень надходять до системи БПД різними каналами зв’язку – електронною поштою, через  Кабінет клієнта  на сайті системи БПД, мобільні застосунки «Безоплатна правова допомога» та «Твоє право», єдиний номер контакт-центру системи БПД 0 800 213 103, месенджери Viber та Telegram.

Правові консультації також можна прочитати на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid.