назад

image

З 5 по 9 грудня 2016 року в Україні проходять заходи у рамках Всеукраїнського тижня права відповідно до Указу Президента України від 08.12.2008 року №1149. З метою формування правової освіченості громадян та донесення до населення інформації про їх конституційні права та обов’язки, прагнучи створити можливості рівного доступу до правосуддя , працівники Кременецького місцевого центру з надання БВПД взяли активну участь у правоосвітніх заходах, приурочених тижню права.

5 грудня заступник начальника відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Бурченюк та начальник відділу представництва Олександр Булава провели бесіду з правової тематики на тему: «Основні характеристики юридичної професії» у Кременецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №3.

15349745 559530494237911 1878953247497057274 n

Діяльність юриста характеризується множинністю соціальних зв’язків, повсякденністю життєвих ситуацій, що виникають у всіх сферах життєдіяльності людей: побуті, сім’ї, праці, економіці, сфері культури, соціального забезпечення. Юридична робота — це дуже багатогранна діяльність. Юристи працюють в органах законодавчої, виконавчої та судової влади, прокуратурі та адвокатурі. Залежно від змісту юридичної роботи, сфери її застосування, форм і методів ведення, вона поділяється на відповідні види. До основних видів відносяться: судова, прокурорська, адвокатська, слідча, нотаріальна, надання юридичної допомоги громадянам та організаціям, правова робота в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях. Наявність різних видів юридичної роботи обумовлює необхідність здобутої юристами спеціалізації, без якої кваліфіковане та успішне виконання того чи іншого виду роботи малоймовірно.

15317794 559530480904579 2448100091924827156 n

У процесі бесіди фахівці місцевого центру відповідали на запитання учнів. Насамперед школярів цікавило питання захисту неповнолітніх у межах українського та міжнародного законодавства.

Ірина Бурченюк розповіла про діяльність місцевого центру, про категорії осіб, які можуть звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та навела приклади надання такої допомоги.

6 грудня  головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій  Кременецького місцевого центру з надання БВПД Сергій Філик провів урок правових знань з учнями Горинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, темою якого була Конвенція ООН про права дитини.

15338875 559530484237912 3148619093402142013 n

Головний спеціаліст озвучив історію становлення цього документу. Важливо знати, що Конвенція ООН про права дитини — це угода між країнами, текст якої обговорювався та узгоджувався більше десяти років. У ній задекларовано як уряд кожної країни має дбати про дітей. Конвенцію прийняли для підписання та приєднали резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. Цей особливий документ ратифікували 191 країн світу. Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини у перший же рік своєї незалежності. Права неповнолітніх визначені окремими статтями Сімейного, Цивільного, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, а також регулюються окремими зако¬нами, наприклад: «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», «Про попередження насильства в сім’ї». Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на захист прав дітей, щоб вони відчували себе повноцінними членами суспільства.

Особливу увагу Сергій Філик звернув на права дитини, що викладені в Конвенції ООН про права дитини. Серед них: право дитини володіти певними речами, отримувати певні послуги та мати право на  ім’я та громадянство, медичний догляд, освіту, відпочинок та ігри, опікування інвалідами та сиротами; право бути захищеним від дій, що завдають шкоди дитині (наприклад, від розлучення з батьками, залучення до воєнних дій, комерційної чи сексуальної експлуатації, фізичного чи психічного знущання). Дитина має право бути почутою, коли приймають рішення, що стосуються її життя. Підростаючи, дитина повинна мати дедалі більше можливостей брати участь у житті суспільства, готуватися до самостійного життя (наприклад, користуватися свободою думки та слова, мати вибір релігії та мови).

Наприкінці заходу фахівець місцевого центру наголосив, що метою Конвенції ООН про права дитини є встановлення стандартів для захисту дітей від зневаги та образ, з якими вони можуть стикатися в усіх країнах. У такому разі беруться до уваги різні культурні, політичні та економічні особливості держав. Але потрібно відходити від того, що у Конвенції інтереси дитини знаходяться в пріоритеті.

Нагадуємо, що кожен, хто потребує правової допомоги, може звернутися до працівників Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та отримати онлайн-консультацію за допомогою скайп–зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.