назад
26.06.14

На круглому столі обговорили реформу органів прокуратури

25 червня 2014 року у Президент готелі відбувся круглий стіл обговорення реформи органів прокуратури в Україні, організований у рамках проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», який реалізується за фінансової підтримки Уряду Данії.

Під час круглого столу експерти Ради Європи та учасники обговорили проект Закону України «Про прокуратуру» у відповідності до рекомендацій, викладених у Спільному висновку Венеціанської комісії та Директорату з прав людини та верховенства права у жовтні 2013 році, а також коментарів до зазначеного проекту Закону, підготовленого до другого читання Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, та питання, що можуть бути вирішені шляхом внесення змін до Конституції та подальшим удосконаленням законодавства.

Участь у круглому столі взяли народні депутати України, представники комітетів Верховної Ради України, Генеральний прокурор Віталій Ярема, інші представники Генеральної прокуратури України, представники Адміністрації Президента України, Секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Національної академії прокуратури України, Громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», представники Посольства США в Україні, Представництва Європейського Союзу в України, Посольства Королівства Данія в Україні, проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції», проекту USAID «Підтримка реформ у сфері юстиції», Amnesty International в Україні та експерти Ради Європи.

Від Міністерства юстиції України у круглому столі взяли участь заступник Міністра юстиції Руслан Рябошапка та директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Руслан Рябошапка наголосив на необхідності якнайшвидшого прийняття Закону України «Про прокуратуру», оскільки реформа правоохоронної системи є однією з вимог Майдану, і суспільство очікує негайних змін. Заступник Міністра юстиції підкреслив, що Міністерство юстиції готове долучитися до роботи у найближчі дні для підготовки проекту Закону України «Про прокуратуру» до розгляду у другому читанні.

Андрій Вишневський у своїй промові зазначив:

«У виступах багатьох учасників сьогоднішнього круглого столу, у тому числі Джеремі МакБрайда і Еріка Сванідзе, акцентувалося на необхідності передання функцій представництва інтересів громадян від прокуратури.

У своєму виступі я спробую упередити або розвіяти можливі сумніви стосовно наявності інституції та її достатньої спроможності прийняти такі функції і забезпечувати їх подальше ефективне виконання.

Система безоплатної правової допомоги, першу чергу або перший етап розвитку якої реалізовано, функціонує вже протягом півтора року, і за цей час забезпечує здійснення захисту в середньому в 80 тис. кримінальних проваджень на рік. Ми маємо детально пропрацьовані плани і достатній людський потенціал як щодо адвокатського корпусу, так і щодо адміністративного персоналу, для швидкого розгортання наступної черги або наступного етапу розвитку системи безоплатної правової допомоги, який передбачає надання такої допомоги в судовому процесі у цивільних і адміністративних справах, а також свідкам і потерпілим у кримінальному провадженні за визначеними Законом категоріями осіб.

Якщо законодавцем буде прийнято рішення про передання функцій представництва від прокуратури до системи безоплатної правової допомоги, то у разі передбачення, і на цьому я акцентую, відповідних фінансових ресурсів у державному бюджеті на 2015 рік ми готові будемо протягом 6 місяців розгорнути другу чергу або другий етап розвитку системи, і з 1 липня 2015 року забезпечити у повному обсязі реалізацією цієї функції представництва інтересів громадян».