назад
16.09.22

На Київщині військовослужбовців консультували з правових питань

Консультування військовослужбовців, будучи одним із пріоритетів системи БПД, відбулося на Київщині 15 вересня. Ольга Кукса – в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Київській області та Валерій Кравчук – директор Вишневського місцевого центру з надання БВПД відповідали насамперед на питання захисників щодо їхніх прав та обов’язків.

Попри війну життя триває, і буденні складнощі нікуди не поділись.  У військовослужбовців, як і у цивільних виникають питання щодо грошового забезпечення, охорони здоров’я, захисту трудових прав, забезпечення житлом, право на відшкодування заподіяної шкоди тощо.

Кожен бажаючий захисник Вітчизни у ході консультування отримав відповіді на хвилюючі його питання. Серед найпоширеніших – як укласти шлюб за 24 год, як оформити спадщину в умовах воєнного стану, аліментні зобов’язання, заборгованості по кредитам та земельні питання.

«Шлюб за добу», як пояснила Ольга Кукса, це можливість зареєструвати шлюб у скорочений термін, в тому числі за добу. При цьому, не має значення місце проживання громадян, які бажають вступити до шлюбу. Для того, щоб провести державну реєстрацію шлюбу потрібно звернутись до організатора державної реєстрації шлюбу, відомості про якого розміщені відповідним територіальним органом юстиції на офіційному сайті, обрати дату та час, укласти цивільно-правовий договір про надання послуги. Необхідними для укладення шлюбу документами є паспорт громадянина України, військовий квиток  (для чоловіків у віці до 60-ти років) та  документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним, якщо особа раніше перебувала у шлюбі.

Валерій Кравчук надав роз’яснення, що усі ті, хто є військовими та беруть участь у бойових діях на передовій з 14 квітня 2014 року мають право отримати статус учасника бойових дій. Якщо боєць отримує поранення, яке завдало шкоди його здоров’ю, він може отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни. Істотною умовою отримання статусу учасника бойових дій є безпосередня участь у війні в сукупності не менше 30 днів. Бійцям, які брали участь у виконанні бойових завдань або були у складі розвідки, а також ті, хто отримав тяжкі поранення, що унеможливило подальшу службу, статус учасника бойових дій надають незалежно від кількості днів, які вони провели на передовій.

«Безкоштовно скористатися послугами спеціалістів системи БПД має право кожен військовослужбовець, адже він є визначеним законом суб’єктом права на отримання БПД.  У разі затримання військовослужбовця працівниками правоохоронних органів за підозрою у вчиненні злочину або адміністративного правопорушення, йому буде призначено адвоката на підставі отримання центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідного повідомлення про затримання», – вказала Ольга Кукса – очільниця Регіонального центру, так як саме останній забезпечує реалізацію прав затриманих осіб, осіб у кримінальних провадженнях і засуджених.

Особливу увагу учасників консультування звернули на зміст статті 40 Кримінального кодексу України, якою визначено обставини, що виключають кримінальну протиправність діяння, а саме вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу. Тобто, не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного чи психічного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Для застосування статті 40 Кримінального кодексу України необхідна сукупність наступних фактів:

  • заподіяння особі болю, нанесення фізичних травм або позбавлення волі з метою примусити її вчинити злочин.
  • відсутність в особи реальної можливості самостійно себе захистити або уникнути страждань.

Отже, той, хто постраждав від насилля та вимушено перетнув межу дозволеного, не буде відповідати за злочинні наміри свого мучителя.

Багато запитань стосувалися незаконного звільнення, речового, продовольчого забезпечення, підйомної допомоги, права на відпустки та пільгового пенсійного забезпечення.

Наостанок пояснили, що робити, якщо права військовослужбовців порушені. Учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на БВПД, тобто на допомогу в складанні процесуальних документів (позовних зав) та представництво їхніх інтересів у суді.