назад

На Львівщині відбувся цикл правопросвітницьких заходів «Система БПД Львівщини на захисті твоїх прав, дитино!»

Початок літа асоціюється не лише з приходом улюбленої пори року багатьох, а й з святкуванням Міжнародного дня захисту дитини, який відзначають саме 1 червня. Діти – маленькі частинки великого щастя, ім’я якому – Життя! Вони потребують любові, турботи та батьківської ласки. На долю наших дітлахів, на жаль, випало побачити та почути реалії страшного сьогодення, які принесла в їхнє життя війна. З нагоди свята у кожному куточку регіону відбулись різні правопросвітницькі заходи.

Львів кінопоказ з обговоренням та правові вікторини

У Львові в правовому клубі PRAVOKATOR.Львів відбувся комплексний захід для учнів 8-мих класів Львівської правничої гімназії. Ознайомлення дітей з різними структурами, які стоять на сторожі захисту їхніх прав, перегляд кінострічки з обговоренням та правові вікторини – все це чекало на юних гостей під час заходу. З початку Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області Тетяна Панасенко привітала дітей з їхнім днем, розповіла історію виникнення свята й розповіла про роботу Омбудсмана.

До вітального слова залучився й завідувач сектору правового забезпечення управління Державної служби якості освіти у Львівській області Ярослав Гірковий. Він розповів присутнім про свою структуру й дав відповіді на питання, які турбували учнів. Порушив питання права на освіту під час воєнного стану.

Опісля восьмикласники не лише переглянули фільм «Габріель повідомляє з чемпіонату світу», а й дискутували на тему порушення прав дітей у фільмі. Всі їх записували на інтерактивній дошці, й вдавались до порівняння ситуації із подіями сьогодення. Втім найбільше до душі їм припала правова вікторина, яку провели провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Олена Гирба та заступник директора Львівського місцевого центру з надання БВПД Христина Гаталяк. Для участі в ній діти поділились на дві команди та намагались якнайшвидше дати відповіді на питання. Коли ж не знали відповіді – заручались допомогою GoogleJ

Наприкінці заходу діти поділились враженнями від дійства, отримали подарунки та ласували солодощами.

Червоноград – екскурсія місцевим центром

Юних гостей, серед яких, не виключено, і майбутні правники, приймав 1 червня й Червоноградський місцевий центр з надання БВПД.

Юридичні професії та їх особливості, організації та установи, які надають правові послуги, історія та мережа центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, види послуг, які надаються фахівцями центру та адвокатами, алгоритм отримання первинної правової допомоги – про це йшлося під час спілкування з восьмикласниками Червоноградської загальноосвітньої школи №2 директора Центру Наталії Костишин.

Досвідом проходження практики на базі Червоноградського МЦ поділилася студентка Львівської політехніки Анастасія Панасюк, яка зазначила, що саме в центрі навчилася свої теоретичні знання застосовувати на практиці, консультуючи клієнтів, готуючи позовні заяви, інформаційні повідомлення правової тематики.

Дискутуючи про права дітей, не можна оминути тих подій, які розгорнулися в Україні. Невід’ємне природне право на життя, на жаль, під загрозою. Чи може хтось зазіхати на чуже життя? Чи є права головні та другорядні? Чи може професійна етика/обов’язок стати підставою для порушення прав інших людей? Чи варта перемога у конкурсі чийогось життя? Відповіді на ці та ряд інших питань шукали підлітки, обговорюючи переглянутий короткометражний документальний фільм “Сота доля секунди” та проектуючи його події на власний досвід, етичні принципи.

На завершення зустрічі, отримуючи відповіді на свої питання, восьмикласники отримали і ряд практичних порад щодо інформаційної гігієни, добору та аналізу достовірної інформації, небезпеки оціночних суджень тощо.

Стрийщина – правовий калейдоскоп для дитини

Зустріч із дітьми, зокрема, внутрішньо переміщеними, відбулася у Центральній дитячій бібліотеці ім. В. Стефаника у Стрию. Фахівчиня  місцевого бюро правової допомоги провела урок: «Я маю право». Учасники активно  обирали правильні відповіді до  інтелектуальної гри «Права дитини». Підсумком гри стало «Правове дерево» та  розмежування понять «Право» та «Правило». А у Сколе фахівчиня місцевого бюро Наталя Рудюк на спортивному майданчику для дітей провела дві гри – «Хто? З ким? Куди?» та «Все навпаки».

Діти змогли розібратися, зрозуміти свої права та дізнались, що своїми дитячими силами вони можуть заявити про проблему й бути почутими, оскільки перебувають під захистом різних державних інституцій, а також отримали паспорт прав дитини.

Буськ: «Твої права – твій надійний захист»

29 травня, напередодні свята,  Міжнародного дня захисту дітей до дітлахів Катехитичної школи завітала завідувач сектору Радехівського бюро правової допомоги Буського МЦ БВПД  Інна Дибайло та провела правопросвітницький захід на тему «Твої права – твій надійний захист».

Дітлахи не лише отримали свій перший паспорт прав дитини, а й  дізналися цікаву інформацію про права та обов’язки дітей та  про те, як слід захищати свої права.

Самбір – навчальний тренінг «Кожна дитина має право…»

30 травня фахівці Самбірського місцевого центру з надання БВПД провели навчальний тренінг «Кожна дитина має право…» у Самбірській спеціальній школі І-ІІ ступенів.

Захід розпочав Микола Шийко, директор Центру. Він розповів внутрішньо переміщеним дітям, вихователям та батькам історію виникнення Дня захисту дітей, продемонстрував мультимедійну презентацію, ознайомив присутніх з діяльністю Самбірського місцевого центру.

Тренінг розпочала із вправ «Знайомство», «Наші очікування» та «Витинанка» головна юристка Центру – Олена Кімак. Кожен учасник записав свої очікування від заняття на долоні, яку намалював на аркуші кольорового паперу та прикріпив на магнітно-маркерній дошці. Вправа «Витинанка» допомогла дітям краще усвідомити, що усе в житті людини починається зі сприйняття світу очима дитини. Саме тому важливо, коли вона знає свої права з дитинства. Усі ми різні, але рівні у своїх правах.

Леся Сушко, начальниця відділу безоплатної правової допомоги Центру, після об’єднання учасників у групи, застосувавши інтерактивний метод «Мозковий штурм», спонукала учасників висловлювати свої ідеї та думки. Згодом юристка ознайомила дітей з «Конвенцію ООН про права дитини» та іншими нормативно – правовими документами, які регулюють права дитини. Кожна з груп виконала завдання, яке допомогло усім докладніше ознайомитись з Конвенцією.

Права дитини нерозривно пов’язані з обов’язками, які потрібно усвідомлювати і виконувати. Тому наступною під час тренінгу була вправа «Права і обов’язки дитини».

Юристи разом з дітьми обговорили типові порушення прав дитини відповідно до Конвенції, повідомили про те, куди і до кого звертатись, якщо виникають проблеми порушення прав. Наголосили, що саме в центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги, вони зможуть вчасно отримати потрібну їм правову допомогу та не залишаться на одинці із своїми проблемами. Учасники отримали інформаційні матеріали на правову тематику з актуальними контактами Центру та бюро правової допомоги.

Підсумовуючи, директор Самбірського МЦ продемонстрував слайди, у яких відображались права дітей різних вікових категоріях. Привітав учасників тренінгу з Міжнародним днем захисту дітей та роздав усім невеличкі сувеніри та солодощі.