назад

На Одещині провели ряд заходів, присвячених питанню визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії рф

Бойові дії на території України завдають шкоди не лише життю та здоров’ю українців, але й землі та природним ресурсам. Ракетні обстріли, мінування, засмічення територій військовою технікою – все це негативно впливає на родючість землі та її корисні властивості. Тому наразі одним із важливих питань є визначення шкоди, завданої землі та ґрунтам внаслідок бойових дій.

У 2019 році Україна уклала угоду з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, а вже у 2020 році розпочала реалізацію проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій в сільське господарство», в рамках якого системи БПД здійснює ряд заходів націлених на:

  • посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин шляхом надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги;
  • посилення правової спроможності громадян та громад у сфері земельних відносин шляхом покращення правової обізнаності у результаті проведення правопросвітницьких заходів.

Навіть в умовах воєнного стану фахівці системи БПД продовжують здійснювати виїзні правопросвітницькі заходи та консультування населення задля виконання поставлених завдань.

Юристки Любашівського бюро правової допомоги Світлана Жмурко та Олена Понікарова відвідали село Познанка Перша Зеленогірської територіальної громади. Обидві фахівчині надали правові консультації з питань земельного та адміністративного законодавства.

Також, з метою роз’яснення механізму відшкодування збитків, завданих українським землям збройною агресією рф, юристка Овідіопольського бюро правової допомоги Анна Бодюл провела захід для працівників Великодолинської селищної ради, з якими обговорила наступні питання:

  • які показники враховуються при оцінюванні шкоди, завданої земельним ресурсам;
  • куди звернутися для визначення шкоди та збитків;
  • який перелік документів, на підставі яких визначається завдана шкода та збитки.

Порядком визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженим Постановою КМУ від 20 березня 2022 року № 326 та Методикою № 295 та № 167 регламентовано, що шкода, завдана земельним ресурсам – напрям, що включає шкоду від пошкодження і знищення родючого шару ґрунту та шкоду, зумовлену забрудненням і засміченням земельних ресурсів. Така шкода оцінюються з урахуванням певних показників, зокрема: витрати на рекультивацію земель, які були порушені внаслідок бойових дій, збитки, завдані власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення; витрати на відновлення меліоративних систем; шкода, завдана ґрунтам та земельним ділянкам внаслідок забруднення ґрунтів речовинами, які негативно впливають на їх родючість та інші корисні властивості.

Відповідальними за визначення шкоди та збитків є обласні, Київська міська державні адміністрації (на період воєнного стану – військові адміністрації).

Днями юристка Одеського бюро правової допомоги № 1 Катерина Калюжна взяла участь у заході, організованому Одеською національною науковою бібліотекою в межах роботи Університету екологічних знань.

На заході були присутні студенти Одеського державного екологічного університету, завідувач студентського сектору Наукового товариства Одеського державного екологічного університету, член Ради молодих учених при Одеській обласній державній адміністрації Дмитро Шелінговський, а також працівники та відвідувачі бібліотеки.

Юристка бюро відповіла на питання з якими найчастіше звертаються до системи БПД: алгоритм дій власників та орендарів земельних ділянок в ситуації завдання їм шкоди, яке нормативне регулювання процесу визначення шкоди та завданих збитків, та проблематика притягнення до відповідальності країни-агресора.

Натомість Дмитро Шелінговський всебічно розкрив тему в п’яти основних аспектах:

  1. вплив війни на біологічне різноманіття України;
  2. вплив на природно-заповідний фонд;
  3. наслідки впливу воєнних дій на урбоекосистеми;
  4. вплив на акваторію Чорного моря;
  5. вплив на стан здоров’я людини.

Наразі спрогнозувати всі можливі наслідки та назвати остаточну шкоду, завдану довкіллю від агресії рф, неможливо. Оскільки військові дії продовжуються та щодня рівень шкоди та забруднення навколишнього середовища тільки зростає. Одне можу сказати точно, відновлення потребуватиме десятків років”, – наголосив Дмитро Шелінговський.

Більш детально про визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії рф, читайте на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegaLAid»: http://surl.li/eqhxw