назад

На Прикарпатті відкрилась виставка «Правова допомога поруч»

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї 16 грудня відбулось відкриття фотовиставки «Правова допомога поруч» з метою привернути увагу до переваг державного механізму захисту прав українців на Прикарпатті.

На переконання організатора заходу, – директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайла Євчука, – метою експозиції є акцентування уваги вразливих верств населення до можливості отримання фахової правової допомоги та захисту власних прав і свобод.

«Система надання безоплатної правової допомоги діє в Україні з 2013 року. Починаючи з вересня 2016 року, в кожному районі і місті обласного значення Івано-Франківщини розпочали роботу центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, – розповів Михайло Євчук. – За цей час близько 55 тисяч прикарпатців скористалися послугами адвокатів, наданих БПД».

Ключовими питання, з якими зверталися громадяни, були врегулювання соціальних суперечок правового характеру, вирішення земельних протиріч.

«На світлинах є життєві випадки надання людям безоплатної правової допомоги», – розповідає директор Регіонального центру.

Цією фотовиставкою система БПД хоче привернути увагу до переваг створеного державою механізму захисту прав українців. Насамперед це вразливі категорії громадян: діти, учасники бойових дій на сході країни, літні люди та люди з інвалідністю, особи, які перебувають у місцях несвободи.

На світлинах – різні можливості отримати безоплатну правову допомогу. Це прийом громадян у центрах та бюро правової допомоги. Робота дистанційних та мобільних пунктів доступу до правової допомоги, зокрема у бібліотеках та військових госпіталях, геріатричних будинках та будинках-інтернатах, слідчих ізоляторах та установах виконання покарань. Робота операторів єдиного контакт-центру системи БПД, які надають правові консультації.

«На виставці є три фотографії з Прикарпаття. Наприклад, на одній із них представлено воїна АТО, який переніс 25 операцій, і йому надали безоплатну правову допомогу в Калуському міському центрі», – сказала волонтерка безоплатної правової допомоги Оксана Шотурма.

На відкриття експозиції в Івано-Франківський краєзнавчий музей завітали начальник разом зі заступницею управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак та Мирослава Корнелюк, директор Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк Василь Тимків, представники громадськості, адвокати та клієнти системи БПД, студенти-курсанти Івано-Франківського юридичниого інституту Національного університету «Одеська юридична академія» із завідувачем кафедри кримінального права та кримінології доцентом Віталієм Юрчишином, голова громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимир Шегда, експерти та партнери системи БПД.

Виставка проходитиме в Івано-Франківському краєзнавчому музеї з 16 по 20 грудня 2019 року для ознайомлення людей з роботою системи безоплатної правової допомоги.