назад

Пріоритети ОТГ як запорука успішного розвитку регіону

На Сумщині триває процес децентралізації влади. З метою визначення основних пріоритетів у розвитку ОТГ, наявних проблемних питань на базі Сумського державного університету відбувся круглий стіл «Взаємодія влади і громади в процесі створення ОТГ». До участі були запрошені науковці та студенти вищого навчального закладу, представники ГО «Сумське громадське коло», Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, громадські активісти.

Учасники круглого столу ознайомилися з аналізом ринку праці у Сумах. Розглянули сутність децентралізації та існуючих механізмів громадської участі для проведення реформ, значення процесу децентралізації для м. Суми, сильні сторони та ймовірні ризики Сумської ОТГ.

У своєму виступі представниця Регіонального центру Наталія Поставська зазначила, що для мешканців громади важливо мати доступ до кваліфікованої правової допомоги, яку на Сумщині надають 4 місцеві центри з надання БВПД та їхні структурні підрозділи – 14 бюро правової допомоги. Серед пріоритетів Уряду, визначених до 2020 р., є переорієнтація системи БПД з надання допомоги окремим клієнтам на посилення правової спроможності територіальних громад. Для цього, зокрема, передбачається залучити органи місцевого самоврядування, громадські організації, волонтерів для забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги, утворити мережу незалежних провайдерів БПД, яка буде гнучко реагувати на потреби громад.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги є органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права та спеціалізовані установи. Як бачимо, ОТГ можуть організовувати такі центри відповідно до закону та фінансувати їх. На Сумщині є приклади успішної взаємодії місцевих органів влади з бюро правової допомоги – це і здійснення юристами  бюро правової допомоги у складі мобільних груп виїздів до віддалених населених пунктів з метою надання правової допомоги, а також надання адресної допомоги громадянам. Це і залучення фахівців системи БПД до роботи комісій при органах влади тощо.

Довідково: організатори заходу ГО «Сумське громадське коло». Захід відбувся у межах проєкту «До демократії через взаємодію». Мета проєкту – розвиток і зміцнення демократичного громадянського суспільства в об’єднаних територіальних громадах через навчання місцевих громадських активістів механізмам взаємодії з органами влади та механізмам участі в демократичних процесах соціального партнерства в регіонах. Проєкт реалізовується за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.