назад

На Прилуччині адвокат захистив права особи, потерпілої від кримінального правопорушення

BPDАдвокат Сергій Денисенко у судовому порядку допоміг потерпілій у кримінальному провадженні притягти до відповідальності особу, винну у вчиненні злочину, та отримати відшкодування моральної шкоди.

Окрім захисту прав осіб у сфері цивільного та адміністративного права, Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає адвоката за рахунок держави особам, що є заявниками чи потерпілими у кримінальному провадженні та є суб’єктами пільгових категорій відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Так, у червні 2017 року за правовою допомогою до Прилуцького бюро правової допомоги звернулася жінка (особа, у якої середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму).

Для захисту її прав та здійснення представництва інтересів у суді як потерпілої у кримінальному провадженні Ніжинським місцевим центром з надання БВПД було призначено адвоката Сергія Денисенка.

У лютому 2017 року Прилуцькою місцевою прокуратурою Чернігівської області було направлено обвинувальний акт до Прилуцького міськрайонного суду по обвинуваченню особи А. у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст. 122 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за нанесення умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження.

Особа А. обвинувачувалася в тому, що 10 червня 2016 року, перебуваючи на присадибній ділянці потерпілої, що знаходиться поблизу її дачного будинку в садовому кооперативі, на ґрунті особистих неприязних відносин вчинила з нею сварку, під час якої, діючи умисно, нанесла декілька ударів дерев’яним держаком сапи, що спричинили тривалий розлад здоров’я. Згідно з висновком судово-медичної експертизи перші три удари дерев’яним держаком сапи по сідницях та тім’яній частині голови відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, а ще два, спричинивши потерпілій тілесні ушкодження у вигляді перелому лівої ліктьової кістки в нижній третині, відносяться до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

Адвокат Сергій Денисенко здійснював представництво інтересів потерпілої у суді в ході даного кримінального провадження, фактичні обставини справи не оспорював, заявлений цивільний позов про відшкодування моральної шкоди у сумі 1000 грн. підтримував та просив суд задовольнити у повному обсязі.

За результатами розгляду кримінального провадження обвинувачену визнали винною за вчинений нею злочин, передбачений ч. 1 ст. 122 КК України, та зобов’язали сплатити потерпілій 1000 грн. в якості відшкодування моральної шкоди.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 2-40-05 (з 01 січня 2017 року номер буде змінено на 7-16-15) та його структурних підрозділів (бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.