назад

Триває робота у сфері дотримання права затриманих осіб на правовий захист

sniberko     У середу, 15 листопада, директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна й начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Катерина Топольницька зустрілися з працівниками управління забезпечення прав людини в Хмельницькій області Юрієм Сніберком та Ольгою Приходченко.

     Під час зустрічі обговорили важливі питання щодо дотримання та виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 № 1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою» працівниками поліції. Йшлося насамперед про необхідність своєчасного інформування центрів про затримання осіб, а також про процедурні питання щодо обов’язку керівників територіальних органів та підрозділів поліції щоквартально надавати до регіональних центрів з надання БВПД відомостей про кількість переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб із суб’єктами подання інформації.

     Крім того, порушили питання про важливість розроблення алгоритму процедури надання керівниками територіальних органів та підрозділів поліції до центру відомостей про кількість переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб, оскільки на сьогодні ця процедура чітко не прописана в постанові КМУ №1363.

     Так, в п.10 постанови КМУ №1363 зазначено, що з метою забезпечення виконання вимог Порядку регіональний центр проводить щокварталу звірки відомостей щодо кількості переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб із суб’єктами подання інформації у порядку, затвердженому спільним наказом Мін’юсту, МВС, Міноборони, Мінфіну, СБУ. В свою чергу, суб’єкти подання інформації, органи (установи), де перебувають затримані особи подають щокварталу до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом, регіональному центру інформацію про кількість випадків затримання протягом звітного періоду осіб та кількість випадків неприбуття або несвоєчасного прибуття адвокатів. Водночас порядок, затверджений спільним наказом Мін’юсту, МВС, Міноборони, Мінфіну, СБУ, на сьогодні відсутній. Немає єдиної форми акту щодо проведення звірок, а також єдиного бачення щодо інформації, яка б відображалась у такому акті. Це може призводити до ускладнення проведення звірок.

     З огляду на наявність питань щодо процедури звірки розглянули можливі варіанти проведення щоквартальних звірок. Крім того, домовились розробити єдину форму подання інформації до центру. В подальшому вона буде впроваджуватися в усіх відділах та відділеннях поліції Хмельницької області.

     Не оминули увагою і проблеми, що  виникають  при сповіщенні регіонального центру працівниками поліції під час затримання особи, говорили, зокрема, про випадки, коли неможливо відразу встановити анкетні дані затриманої особи, хоча ця інформація необхідна  для видачі в подальшому доручення адвокату.

     Насамкінець представники управління забезпечення прав людини в Хмельницькій області  висловили подяку Наталії Стьопіній та Катерині Топольницькій за співпрацю і готовність до спільної роботи у сфері дотримання права осіб на правовий захист.

*   *   *

     Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області розташований за адресою: вул. Свободи, 70, офіс 222, м. Хмельницький, 29000; тел. 0382 720-168, 720-169. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.