назад
29.06.22

На робочій он-лайн зустрічі у Чернігові було обговорено гарантії реалізації конституційних прав та свобод людини і громадянина

29 червня у Чернігові відбулася он-лайн зустріч з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Іриною Протченко, директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйком, регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою, регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Іриною Жмакою, головним юристом Червоноградського місцевого центру безоплатної правової допомоги Іриною Скалецькою та студентами юридичної клініки.
На заході обговорювали питання: коли прийняли Конституцію України, порядок та підстави звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та трудові відносини в умовах воєнного стану.
Ірина Протченко нагадала, що Конституція України була ухвалена 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання та набула чинності з дня її прийняття та наголосила, що це основний Закон України та невід’ємна частка самостійної, незалежної, суверенної держави.
Також зазначила, що в області з 2019 року діє програма відновного правосуддя для неповнолітніх.Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».
Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.
Ірина Жмака зазначила про порядок та підстави звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, яка приймає та розглядає звернення громадян України, незалежно від місця їх перебування, іноземців, осіб без громадянства, які перебувають на території України, або осіб, які діють в їхніх інтересах. Уповноважений розглядає звернення щодо відносин, які виникають між заявником та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами.
Алла Лепеха розповіла про дотримання прав і свобод людини в умовах воєнного стану. Наголосила, що основні конституційні права громадян у жодному разі не можуть бути позбавлені чи обмежені:
– право на життя і право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань (необхідну оборону),
– право кожного на повагу до його гідності і право не бути підданим катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню, права не бути підданим без власної згоди медичним, науковим чи іншим дослідам;
– право на свободу та особисту недоторканність,
Володимир Бобруйко наголосив про трудові відносини в умовах воєнного стану. 24 березня набув чинності Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.
Це нормативно-правовий акт, який визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану.
Ірина Скалецька розповіла про право і види власності на землю.
Право власності на землю – це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.
Земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності.
Суб’єктами права власності на землю є:
а) громадяни та юридичні особи – на землі приватної власності;
б) територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування, – на землі комунальної власності;
в) держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади, – на землі державної власності.
Видами права власності на землю є спільна часткова та спільна сумісна власність.
Право спільної часткової власності на земельну ділянки виникає:
а) при добровільному об’єднанні власниками належних їм земельних ділянок;
б) при придбанні у власність земельної ділянки двома чи більше особами за цивільно-правовими угодами;
в) при прийнятті спадщини на земельну ділянку двома або більше особами;
г) за рішенням суду.
Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди – у судовому порядку.
Договір про спільну часткову власність на земельну ділянку укладається в письмовій формі і посвідчується нотаріально.
В кінці заходу всім участникам зустрічі були наданні відповіді на їх поставлені питання.