назад

На Шепетівщині довели право клієнтки на спадщину

     До Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка з метою отримання правової допомоги в оформленні спадщини після смерті матері.

     Під час консультування клієнтки юристи центру встановили, що її мати померла у 1996 році, а після її смерті відкрилась спадщина на земельну частку (пай). Проте до нотаріуса спадкоємиця звернулася лише у 2018 році й отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність правовстановлювального документа на спадкове майно, оскільки спадкодавиця померла у 1996 році, а сертифікат про право на земельну частку (пай) було видано у 1997 році. Щоб захистити законні права та інтереси особи, у центрі клієнтці призначили адвоката Сергія Спеціального (доручення № 2204-0000135 від 23.05.2018 року).

     Вивчивши матеріали справи та підготувавши відповідний позов, адвокат звернувся до суду. В обґрунтування позовних вимог клієнтки адвокат вказав, що у зв’язку зі смертю матері у 1996 році спадкові відносини регулюються правилами Цивільного кодексу Української РСР (в редакції 1963 року). Спадкодавець на випадок своєї смерті не розпорядилася своїм майном, а тому спадкоємство після її смерті здійснюється за законом, тож до спадкування закликається її дочка, факт родинних відносин якої із спадкодавицею підтверджується наданою адвокатом копією свідоцтва про народження.

     Крім цього, під час судового розгляду справи адвокат зазначив, що відповідно до п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами Цивільного Кодексу України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

     Враховуючи, що право на земельну частку (пай), яка входить до складу спадщини, набуте спадкодавицею на законних підставах, втрата правовстановлювального документа на майно не є підставою для припинення права на нього, позивачка є спадкоємицею першої черги за законом після смерті матері, прийняла спадщин, в порядку, визначеному ст.549 ЦК УРСР, відтак суд вирішив позов задовольнити.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.