назад

На Сумщині триває інформаційна кампанія «Я маю право обирати»

SuR 190212 02Фахівці центрів та бюро правової допомоги Сумщини у межах інформаційної кампанії «Я маю право обирати» продовжують надавати роз’яснення та консультації громадянам щодо виборчого права. Відповідного інформування потребують різні категорії населення, тож юристи проводять ряд правопросвітницьких заходів і надають відповіді на актуальні питання.

Зокрема, до співробітників системи безоплатної правової допомоги звертаються з питанням щодо зміни місця голосування на виборах президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року. Це актуально як для ВПО, так і для громадян, які працюють або навчаються не за місцем реєстрації. Тож, юрист Регіонального центру Олексій Рибалка у передачі «Правовий лікбез», що на телеканалі ATV, надав роз’яснення з цього питання.

SuR 190212 01«Для того, щоб скористатися правом тимчасово змінити місце голосування, перш за все необхідно перевірити наявність своїх даних у Державному реєстрі виборців. Це можна зробити в мережі Інтернет на сайті www.drv.gov.uaабо безпосередньо звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців», – пояснив юрист.

Після цього, за наявності даних про особу в державному реєстрі виборців, до 25 березня 2019 року необхідно особисто звернутся до відділу ведення Державного реєстру виборців за зареєстрованим місцем проживання або за місцем голосування та подати заяву про тимчасову зміну місця голосування. З собою необхідно мати паспорт і документ, що підтверджує  перебування у день голосування не за місцем реєстрації (довідка з місця роботи, навчання, бронювання готелю, квитки тощо). Особам, які зареєстровані на тимчасово непідконтрольній Україні або окупованій територіях, подавати підтверджуючі документи не потрібно.

Заява про зміну місця голосування розлядаєтсья негайно, після чого видається посвідчення із зазначенням виборчої дільниці і датою голосування.

Фахівці Конотопського місцевого центру з надання БВПД розпочали сeрію правопросвітницьких заходів «Я маю право обирати» з комунальних підприємств міста. 6 лютого юристи спілкувалися з працівниками тeплопостачальних організацій, а 8 лютого розмову з робітниками водоканалу розпочали з нагадування основ Конституції України про повноваження Президента, Верховної Ради, Уряду. Окремо зупинилися на адміністративній та кримінальній відповідальності всіх учасників виборчого процесу. KoM 190212 01У ході зустрічі також були обговорені питання:

виборчі права громадян та способи їх здійснення і захисту;

можливість включення себе та інших виборців до Державного реєстру виборців;

порядок зміни місця голосування;

порядок голосування на виборах Президента України;

право на оскарження порушень своїх виборчих прав.

Присутні активно обговорювали ситуації, які мали місце на попередніх виборах з правової точки зору.

KoM 190212 03 KoM 190212 02

KoM 190212 04Також у місцевому будинку праці начальником Недригайлівського бюро правової допомоги Іриною Валюх проведено семінар на тему: «Інформування громадян про документи, з якими прибувають до виборчих дільниць». Начальник бюро наголосила на тому, що наближаються чергові вибори Президента України, день голосування яких має відбутися 31 березня 2019 року, згідно із затвердженним календарним планом виборів Центральною виборчою комісією України. Постанова про проведення виборів Президента (реєстраційний номер 9342) опублікована у спецвипуску «Голос України» 28 листопада 2018 року. У разі, якщо кандидати не наберуть абсолютну більшість (50 % + 1 голос), другий тур відбудеться 21 квітня. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року. З цього дня почалася реєстрація кандидатів у ЦВК і передвиборна агітація, яка завершується опівночі останньої п’ятниці перед голосуванням. До 3 червня 2019 року новообраний Президент вступить у повноваження із складенням присяги на урочистому засіданні Верховної Ради України.

KoM 190212 05Юристи Шосткинського місцевого центру з надання БВПД акцентували увагу на випадках, коли у день виборів громадянин знаходиться в іншій місцевості та не має можливості прибути на відповідну виборчу дільницю. Але і такі обставини не є перешкодою для реалізації свого права обирати. Про особливості реалізації виборчого права за фактичним місцем перебування інтегратор Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна та начальник відділу правової інформації та консультацій Світлана Мязіна розповідали клієнтам Шосткинського міськрайонного відділу з питань пробації.

«У випадку звернення до органу ведення Реєстру виборця, у якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ», – акцентувала увагу Юлія Зацаринна.

ShM 190211 01Головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін, у свою чергу, провів семінар для безробітних, які перебувають на обліку в Глухівській філії Сумського обласного центру зайнятості на тему: «Особливості виборчого законодавства в Україні».

ShM 190211 03Начальник Середино-Будського бюро правової допомоги Тетяна Харченко відповідно до укладеного Меморандуму про співпрацю в приміщенні Середино-Будського районного сектору пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області для осіб, які перебувають на обліку провела правопросвітницькій захід на тему: «Вибори Президента – 2019».ShM 190211 02

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.