назад
12.02.19

Незабаром вибори: як перевірити себе у списку виборців

spysokvybor

Цьогоріч українці 31 березня обиратимуть Президента. Вибори – дуже важлива справа, адже з ними пов’язана реалізація виборчого права громадянина. Для того, що скористатися своїм законним правом обирати Президента, українцям перш за все потрібно знати свої виборчі права та гарантії. Кожен процес у державі, зокрема й вибори, регулюється низкою законів, які регламентують дату, час проведення виборів, означують хто і за яких умов може голосувати та що потрібно зробити, аби висунути свою кандидатуру на посаду глави держави.

 Якщо вам 31 березня 2019 року буде як мінімум 18 років, то сміливо йдіть на виборчу дільницю за місцем реєстрації. Не забудьте взяти один із документів, що підтверджує громадянство України:

  • паспорт
  • закордонний паспорт
  • тимчасове посвідчення громадянина України
  • дипломатичний паспорт
  • службовий паспорт
  • посвідчення особи моряка
  • посвідчення члена екіпажу
  • посвідчення особи на повернення в Україну.

Перед виборами органи держреєстру складуть списки виборців. У них потрапляють усі повнолітні громадяни України, які мають право голосу. Взяти участь у виборах можна лише маючи спеціальне запрошення. Воно прийде на вашу адресу за місцем реєстрації не пізніше, ніж за п’ять днів до дня виборів. У запрошенні будуть зазначені час і місце проведення голосування.

Якщо запрошення на вибори не прийшло, потрібно підійти в дільничу виборчу комісію за місцем реєстрації і перевірити, чи є ви в попередньому списку виборців. Комісії почнуть роботу не пізніше 13 березня 2019 року. Якщо є – то запрошення ще йде до вас поштою, якщо ні – треба звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців, адреси можна знайти на офіційному веб-сайті «Державний реєстр виборців», і написати там відповідну заяву. Заява може бути подана не пізніше, ніж за п’ять днів до дня виборів.

Також перевірити себе в списку виборців можна не виходячи з дому. Для цього варто зареєструватись на сайті Державного реєстру виборців, перейти в розділ “Перевірити дані”, заповнити поля “Запиту щодо наявності виборця в Реєстрі” і натиснути “Відправити запит”.

Якщо Ваші виборчі права було порушено, рекомендуємо одразу звернутися зі скаргою чи заявою до дільничої виборчої комісії або викликати працівників правоохоронних органів для фіксації випадку порушення.

Важливо: 30-31 березня центри з надання безоплатної правової допомоги працюватимуть у штатному режимі, аби кожен, кому знадобиться юридична допомога, зміг нею скористатися.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Вінницький місцевий центр з надання БВПД діє за адресою: м.Вінниця,  вул. Порика, 29, тел.: (0432) 56-01-80. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106