назад

Стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей за участі працівника Новосанжарського бюро правової допомоги

alimenty 710x434

До Новосанжарського бюро правової допомоги звернулася громадянка А. з проханням допомогти зобов’язати свого чоловіка виконувати свій батьківський обов’язок щодо утримання двох неповнолітніх дітей. Вона повідомила, що чоловік займається трудовою діяльністю, однак відмовляється брати будь-яку участь у забезпеченні дітей достатніми умовами проживання.

         Працівники Новосанжарського бюро правової допомоги роз’яснили громадянці, що вона має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дітей. Оскільки громадянка А. має доходи, які не перевищують розміру двох прожиткових мінімумів, працівники Новосанжарського бюро правової допомоги запропонували їй написати звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

         За результатами розгляду звернення було уповноважено начальника бюро Андрія Чернуху. Він склав заяву про видачу судового наказу та подав її до Новосанжарського районного суду Полтавської області.

         Право звернення до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів передбачено ст.ст. 160-161 Цивільного процесуального кодексу України. При чому, цей спосіб стягнення аліментів має свої переваги перед звичайним позовним провадженням, адже така заява розглядається у значно коротші строки. На розгляд заяви про видачу судового наказу у суду є лише 5 днів, до того ж, судовий наказ набирає чинності у день його видачі, а не через 30 днів, як звичайне рішення, що значно пришвидшує час його виконання.

         За результатами розгляду заяви Новосанжарським районним судом Полтавської області було видано судовий наказ, яким зобов’язано батька неповнолітніх дітей сплачувати на їх утримання 1/3 частину усіх видів доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

  Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу з будь-яких правових питань можна отримати у Новосанжарському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (05344) 3-28-60.

            Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.