назад
10.03.23

На Сумщині відбулось навчання для держслужбовців – говорили про державну ґендерну політику

Сьогодні практично кожний документ, який приймається на міжнародному рівні, розробляється з урахуванням принципу ґендерної рівності і містить положення про обов’язкове забезпечення його реалізації. Тож, для держслужбовців є важливим обізнаність щодо державної ґендерної політики.

Майже для сотні державних службовців директорка Регіональнального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко провела навчання за тематикою: «Державна ґендерна політика як один з основних регулятивних механізмів суспільного життя. Особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та ґендерно зумовленого насильства». 

“Уряд України поділяє переконання щодо того, що ґендерна рівність є основою для демократичного суспільства, що підтверджується підписаними та ратифікованими Україною міжнародними документами”, – акцентувала на початку онлайн зустрічі Олена Демченко. 

У рамках тренінгу керівниця Регіонального центру розповіла держслужбовцям про державну ґендерну політику, як один з основних механізмів регулювання суспільного життя.

Зокрема, зазначила, що ґендерна політика – це політика, що забезпечує рівність прав та можливостей жінок і чоловіків у суспільстві. Таким чином, коли ми говоримо про національну гендерну стратегію, говоримо про державну політику забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків. Це визначено у Законі України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”.

Були розглянуті такі питання під час онлайн-навчання:

  • Хто і чому придумав визначення «ґендер».
  •  У чому полягають і кого стосуються ґендерні проблеми та ґендерні стереотипи. Ґендерний розподіл праці.
  •   Що таке пряма та непряма дискримінація? Яке антидискримінаційне законодавство існує в Україні? 
  • Які є можливості для захисту постраждалих від ґендерно зумовленого насильства? 

“Система безоплатної правової допомоги застосовує комплексний підхід, який інтегрує питання гендерної рівності в усі напрямки своєї роботи. Це закріплено у Гендерній стратегії системи безоплатної правової допомоги”, – додала очільниця Регіонального центру.

Також у своєму виступі Олена Демченко підкреслила, що проблема домашнього насильства була і залишається, на жаль, актуальною в Україні. Кожна п’ята українка зазнає домашнього насильства. А після початку повномасштабного вторгнення, проблема насильства над жінками, на жаль, стала ще більш прихованою. У більшості випадків жертви домашнього насильства не звертаються до правоохоронних органів.

Крім того, було обговорено масштаби домашнього насильства в країні та те, як система безоплатної правової допомоги сприяє захисту жертв.

По завершенню зустрічі задля об’єднання ресурсів та розширення спектру можливостей реалізації спільних інформаційних кампаній і проєктів щодо підвищення рівня правової освіти населення, учасники визначили, які установи та організації разом з центрами правової допомоги та секторами вимагають подальшої співпраці.