назад
17.03.17

На Вінниччині студентів вчили протидіяти насильству

16 03 2017 4Насильство є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. 16 березня 2017 року Гайсинський місцевий центр з надання БВПД провів семінар на тему “Протидія насиллю в усіх його проявах” для учнів та викладачів Ладижинського коледжу ВНАУ.

 

Захід проходив за участі директора Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірини Лісової, директора Ладижинського коледжу ВНАУ Олега Кифоренко, викладача Наталії Прокопенко, юрисконсульта коледжу Володимира Семеника та працівників Ладижинського бюро правової допомоги.

Особливими запрошеними гостями стали старший інспектора з особливих доручень відділу з питань контролю та дотримання прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини НПУ в Вінницькій області Заріна Маєвська, директор Ладижинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Надія Блажиліна та начальник відділу у справах сім’ї та молоді Ладижинської міської ради Олена Кравченко.

Семінар відкрила директор Гайсинського місцевого центру з надання БВПД Ірина Лісова, яка розповіла про розвиток системи БПД, що працює в Україні з 1 січня 2013 року, її місію, бачення й цінності. «На першому етапі безоплатна правова допомога надавалася лише у кримінальних провадженнях – затриманим, підозрюваним та обвинуваченим особам. Проте з 1 липня 2015 року по Україні були створені місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема, на території області таці центри діють у містах Вінниці, Гайсині, Томашполі та Козятині. Третім етапом системи є відкриття з 1 вересня 2016 року бюро правової допомоги, які знаходяться в кожному місті» – зазначила Ірина Лісова.16 03 2017 2

Про протидію насиллю в усіх його проявах за допомогою мультимедійної презентації під час семінару розповіла начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Альона Наконечна. Були висвітлені поняття насилля, хто найчастіше є його жертвою та які настають наслідки. «Насильство може бути фізичне, сексуальне, психологічне й економічне. Ми не повинні бути байдужими. Важливо почати міняти ставлення суспільства до проблеми насильства, намагатися формувати ненасильницькі моделі поведінки у ньому. А також важливим є не замовчувати це явище» — зазначила Альона Наконечна.

Начальник відділу правової інформації та консультацій Гайсинського місцевого центру з надання БВПД Діана Бабаян, в свою чергу, роз’яснила слухачам основи кримінальної відповідальності неповнолітніх за вчинення насильства, обов`язки неповнолітніх, а також, алгоритм дій і правила поведінки, які допоможуть уникнути небезпечної ситуації підлітку.16 03 2017 5

Що робити, якщо затримує поліція та про алгоритм самостійного захисту своїх прав в поліції, розповіла старший інспектор з особливих доручень відділу з питань контролю та дотримання прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини НПУ у Вінницькій області — Заріна Маєвська. Також, було надано контакти омбудсмена для звернень та скарг на працівників поліції.16 03 2017 3

Нагадуємо, що Гайсинський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м. Гайсин, вул. Івана Франка, 28А, тел. 097 224 66 96.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).