назад

Право громадян на свободу зборів, мітингів, демонстрацій

SUM 2017 02 16 informaziya 2Працівники Білопільського бюро правової допомоги, підписавши Меморандум про співпрацю з Білопільським районним центром зайнятості, стали постійними відвідувачами. Адже ті, хто стоять на обліку в центрі зайнятості, цікавляться багатьма питаннями, на які хочуть отримати відповідь.

 

Тож і цього разу лекцію на тему «Право громадян на свободу зборів, мітингів, демонстрацій» провів керівник Білопільського бюро правої допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО. Він, зокрема, зазначив, що право громадян України на мирні збори гарантується Конституцією  України, згідно з якою вони «мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно повідомляються органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування».

SUM 2017 03 17 informaziya 1

 

Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО також підкреслив, що можливість проведення масових акцій передбачена і у статті  8 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де зазначено,  що «загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення». Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування у їх діяльності. Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади».

 

Профспілки, їх об’єднання мають право на організацію та проведення страйків, зборів, мітингів, походів і демонстрацій на захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників.

 

Реалізація права на мирні збори в Україні регулюється актами національного і міжнародного законодавства.

 

Право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, є однією з конституційних гарантій права громадянина на свободу світогляду і віросповідання, думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб за своїм вибором, права на вільний розвиток своєї особистості тощо.

 

Але, як підкреслив Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО, також існують обмеження свободи мирних зібрань.    Обмеження може встановлюватися судом відповідно до Закону і тільки в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою попередження безладів або злочинів, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

 

Після лекції Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО розповів присутнім про Бюро правової допомоги, його завдання і перспективи розвитку, відповів на запитання присутніх. Вони, в свою чергу, зазначили, що така співпраця є корисною і сприяє їх юридичній грамотності.

 

За  будь-якою консультацією громадяни  Білопільщини можуть  звертатися до Білопільського бюро правової допомоги  за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 53, або за тел. (05443) 9-10-87, 9-10-89.