назад

На Волині підвищували правову обізнаність ліцеїстів

Правопросвітництво серед учнівської та студентської молоді завжди було одним з важливих напрямів у діяльності системи безоплатної правової допомоги.

Згідно зі статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, мають право на всі види правових послуг.

Саме про захист прав дітей та їх обов’язки говорили 15 березня під час зустрічі з учнями 7-11 класів ліцею села Льотниче Зимнівської територіальної громади представники Володимирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Передусім, головний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою місцевого центру Степан Слащук  розповів школярам про безоплатну правову допомогу, куди звертатися неповнолітнім, щоб її отримати. З поміж іншого представник центру у форматі бесіди обговорив питання профілактики та відповідальності за прояви булінгу в учнівському середовищі, не оминувши увагою і проблему розповсюдження молодіжної субкультури Редан, яка націлена на порушення правопорядку і прав громадян.

«Говорити про протидію булінгу та іншим негативним проявам в освітньому середовищі – важливо, адже це може статися з кожною дитиною» – наголосив Степан Слащук.

Що таке відновне правосуддя та як воно допомагає неповнолітнім українцям – розповіла  завідувачка сектору Володимирське бюро правової допомоги Ірина Лах. Зокрема, вона акцентувала увагу присутніх на реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Учні дізналися про мету впровадження проєкту,  за яких умов застосовується Програма, хто може взяти у ній участь та які результати участі в Програмі.

 

«Зрозуміти хибність шляху, на який ступив підліток, та виправити помилку, як діяти в критичній ситуації – коли неповнолітній є підозрюваним у вчиненні кримінального проступку або нетяжкого злочину – про це повинні знати і діти, і їхні батьки, а також опікуни і піклувальники» – зазначила під час свого виступу юристка.

 

 

Під час жвавої дискусії ліцеїстів цікавили різні питання правового характеру, на які вони отримали не лише відповіді, але й приклади конкретних ситуацій, які пов’язані з роботою представників місцевого центру, до якого щодня звертаються десятки людей.

Наприкінці заходу учні дійшли висновку, що у формуванні покоління свідомих громадян, покоління, яке не просто знатиме свої права, але й вмітиме користуватися та відстоювати їх, не маловажну роль відіграють подібного роду правопросвітницькі заходи.