назад

На Вижниччині юристи розповідали про сплату земельного податку неповнолітніми власниками землі

Села та містечка – Мариничі, Сергії, Мигове, Вашківці: юристи Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжують забезпечувати роботу виїзних консультаційних пунктів. Мета таких виїздів – зробити правові послуги ще доступнішими для людей, які проживають у віддалених населених пунктах.

Актуальними залишаються питання:

  • спадкування в умовах воєнного стану;
  • порядок перетину кордону;
  • винесення меж земельної ділянки в натурі на місцевості;
  • сплата земельного податку неповнолітнім власником земельної ділянки та ін.

Юристи зазначають, що відповідно до Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітня – дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Якщо дитина або особа, дієздатність якої обмежена, не може самостійно здійснювати свої права, ці права здійснюють батьки, опікун або самі ці ж особи за допомогою батьків чи піклувальника.

Податковий кодекс України визначає, що грошові зобов’язання малолітніх/неповнолітніх осіб виконують їх батьки (усиновителі), опікуни (піклувальники) до набуття малолітніми/неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) малолітніх/неповнолітніх і малолітні/неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань малолітніх/неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу. Оскільки кодекс не передбачає пільг щодо сплати земельного податку для малолітніх та неповнолітніх дітей, то земельний податок за земельні ділянки, що знаходяться у власності таких користувачів, нараховується на загальних підставах, і сплачується батьками, опікунами або самими малолітніми та неповнолітніми дітьми за допомогою батьків чи піклувальників.

Дізнатися більше про надання безоплатної правової допомоги можна, перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua