назад

Про права, що гарантуються обвинуваченим та підозрюваним у кримінальних провадженнях розповіли неповнолітнім, які перебувають у Київському слідчому ізоляторі

Фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали Київський слідчий ізолятор та розповіли неповнолітнім, які перебувають в установі про їхнє конституційне право на безоплатну правничу допомогу та права дітей, які гарантуються міжнародними нормами.

Перш за все директор Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус зазначив, що саме знання своїх основоположних прав допомагає громадянам їх успішно відстоювати, чи навіть не допускати їх порушення, але, в той же час, він зауважив, що необхідно зважати і на свої обов’язки, що визначені, зокрема і законодавством.

 

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Ростислав Поспєєв наголосив, що кожна дитина, у разі порушення її прав, може звернутися до центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання належної правничої допомоги, у тому числі шляхом представлення її інтересів у суді. Також він розповів про реалізацію соціально важливих проектів, серед яких «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що застосовується у кримінальних провадженнях, порушених по факту вчинення неповнолітньою особою кримінального проступку або нетяжкого злочину.

Варто зауважити, що найбільший інтерес у присутніх викликала інформація про види угод у кримінальному провадженні, а саме угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим і угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

На сам кінець, щоб закріпити почуту інформацію та показати свої знання з правознавства діти взяли участь у правничій вікторині, під час якої відповідали на запитання, що стосувалися базових прав людини, історії розвитку правничих думок, основ конституційного ладу України та визначних етапів національного державотворення.

По завершенню зустрічі, фахівці київських центрів з надання БВПД консультували неповнолітніх, які перебувають в установі.