назад
24.11.22

Як у столиці надається безоплатна правова допомога родичам зниклих безвісти захисників України

Через бойові дії на території нашої країни, окупацію населених пунктів, примусове вивезення людей в росію багато українських родин втратили зв’язок з рідними, не мають уявлення про їхнє місцезнаходження.

Ці родини потребують не лише психологічної підтримки, а й правничої допомоги,  в тому числі отримання інформації про права та соціальні гарантії членів сімей зниклих безвісти військовослужбовців та оформлення відповідної грошової допомоги.

Фахівці київських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги останнім часом все частіше працюють зі зверненнями близьких родичів зниклих безвісти українців, як цивільних, так і військових. На сьогоднішній день допомогу вже отримали більше 120 таких громадян.

Варто зауважити, що близько 80% звернень – це направлення від Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який допомагає родинам та близьким захисників і захисниць України, які потрапили в полон або зникли безвісти, та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки військовослужбовців.

Надаючи правову допомогу українцям, родичі яких зникли безвісти, юристи системи безоплатної правової допомоги  консультують, допомагають складати правові  документи.

Так, у серпні директор Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус разом із представниками Київського міського центру допомоги учасникам Антитерористичної операції, Департаменту соціальної політики КМДА та територіального центру комплектування військовослужбовців провели робочу зустріч, під час якої детально обговорили алгоритм дій для ефективної допомоги людям, які розшукують своїх близьких. Зокрема, йшлося про механізми перенаправлення клієнтів між центрами та державними органами влади, а також про  можливості системи безоплатної правової допомоги у сфері захисту порушених прав таких осіб.

Саме після цієї зустрічі звернень від близьких родичів зниклих безвісти захисників стало більше тому, що клієнтів почали перенаправляти територіальні центри комплектування та соціальної підтримки військовослужбовців.

«Коли до нашого центру звертаються члени сімей зниклих безвісти осіб, як військових так і цивільних, з проханням допомогти у пошуках та захисті прав таких людей, ми надаємо не тільки роз’яснення, але й допомагаємо складати звернення про зникнення людини до відповідного територіального органу Національної поліції України» – зазначає заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД Олена Маньківська.

Загалом питання, з якими найбільш часто звертаються до системи безоплатної правової допомоги представники цієї категорії громадян, різноманітні і зовсім нетипові для мирного життя. Проте юристи київських центрів швидко адаптуються в середовищі частих змін українського законодавства, що дозволяє їм надавати якісну правову допомогу. Найпоширеніші питання  алгоритм дій у разі зникнення людини, що робити у випадку недотримання строків розгляду звернень, які стосуються надання інформації про безвісно зниклих військовослужбовців, про права та соціальні гарантії членів сімей зниклих безвісти та порядок отримання відповідних грошових виплат.

Нещодавно до Київського бюро правової допомоги №4 звернулася пані Оксана, брат якої на той момент офіційно перебував у статусі безвісно відсутнього військовослужбовця. Жінку цікавило питання, чи її батько, особа з інвалідністю і вітчим військовослужбовця, має право на отримання грошового забезпечення. Пані Оксана мала документальні підтвердження того, що вітчим знаходився на утриманні її брата-військовослужбовця, вони проживали разом. Головний юрист київського бюро правової допомоги №4 Василь Романюк роз’яснив жінці порядок звернення до військової частини зі зверненням про виплату грошового забезпечення як особі, що перебуває на утриманні військовослужбовця.

Серед клієнтів бюро є і син зниклого безвісти військовослужбовця, який звертався до військової частини з заявою про виплату грошового забезпечення, надавши всі необхідні документи. Проте військова частина у встановлений 15-денний строк відповіді не надала. Отож пан Олексій мав намір звернутися до суду з позовом проти військової частини. Проте для швидшого вирішення цієї ситуації Василь Романюк  порадив звернутись до Міністерства оборони України  для оперативного реагування, розгляду звернення та вжиття відповідних заходів щодо вирішення порушених у зверненні питань. Юрист склав звернення до Міноборони – і це допомогло вирішити питання. Сім’я зниклого безвісти військовослужбовця отримала грошове  забезпечення.

Юристи Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД допомогли пані Олені скласти звернення до Міноборони про включення до списку полонених та до списку на обмін її сина, який, за повідомленням військової частини, вважався зниклим безвісти, проте із соціальних мереж мати дізналася, що той у полоні.

Безоплатну правову допомогу отримала і пані Марія, рідний брат якої 24 лютого отримав зброю у військкоматі Херсона та направився захищати Антонівський міст. Після того сестра не отримувала жодних відомостей про рідну людину. Юристи розповіли жінці про порядок встановлення факту загибелі (смерті) під час захисту територіальної цілісності України, повідомили алгоритм дій – куди звертатися та які документи потрібно надати.

«Працювати з людьми, які перенесли важку втрату, складно з емоційної точки зору. Їх недостатньо просто проконсультувати та роз’яснити можливі механізми дій. Кожен випадок потребує індивідуального підходу. Ми завжди йдемо назустріч нашим клієнтам і намагаємось допомогти всебічно», розповідає головна юристка Київського бюро правової допомоги №7 Антоніна Туманцова.

Шукаєте зниклу людину і потребуєте допомоги юриста?

Звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги:

Пояснимо, що робити та куди звертатися, щоб відшукати зниклих близьких.

Надамо контакти інституцій, які займаються пошуком зниклих безвісти та обміном військовополонених.

Проконсультуємо щодо прав, пільг та соціальних гарантій для членів сімей зниклих безвісти та полонених та алгоритму дій для їх отримання.

Допоможемо скласти:

  • звернення до державних установ, правоохоронних органів та органів військового управління;
  • документи для оскарження дій державних органів у судовому порядку (ця послуга, а також, за потреби, представництво у суді, надається категоріям громадян, що визначені у ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», уточнити право на послугу можна у контакт-центрі системи БПД за номером 0 800 213 103)

Звернутися по правову допомогою можна телефоном, онлайн або особисто прийти в місцевий центр чи бюро. Усі контакти за посиланням https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.