назад

na zahusti prav gromadian 1Законодавство України захищає трудові права громадян шляхом надання відповідних гарантій і компенсацій, перелік яких закріплений в Кодексі законів про працю та інших нормативних документах. Але, користуючись прогалинами в законодавчих актах та правовою необізнаністю населення, деякі безчесні працедавці вдаються до нехтування та паплюження закону, чим порушують права найманих працівників.

       Так, в березні цього року до Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась місцева жителька, якій після звільнення з державної установи, через деякий час, надійшло офіційне повідомлення, про начебто існуючу заборгованість перед вже колишім працедавцем. Як зазначалося в повідомленні, жінці в добровільному порядку пропонували повернути чималу суму коштів, отриманих як оплату за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого часу. В разі несплати суми заборгованості добровільно, колишній працедавець погрожував звернутися до суду.

        Детально вивчивши ситуацію, фахівці МЦ склали певний алгоритм дій та допомогли клієнтці скласти запит до установи з проханням надати всі необхідні документи, на підставі яких відбувалися нарахування та розрахунок заробітної плати та належних виплат при звільненні.

       Запит було складено настільки професійно та вмотивовано, що менше ніж через два тижні, клієнтці центру на поштову адресу прийшов ще один лист, в якому зазначалось, що після проведення додаткового перерахунку, ніякої заборгованості за жінкою не виявлено.

Так, на перший погляд прості дії та якісна консультація фахівців Бердянського місцевого центру допомогли ще одній людині домогтися правди.

Єдине – залишається питання, чи дійсно була допущена лічильна помилка з вини установи чи це була запланована шахрайська витівка?

Працівники центру закликають громадян бути уважнішими та обізнанішими, а вразі порушення їхніх прав звертатися до Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції)

Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 0950209918, 0960079909,

ел. пошта: berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua, скайп: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).