назад

На захисті соціальних прав учасників бойових дій

330033

На семінарах для учасників бойових дій та учасників АТО, які щомісячно проводяться у Куйбишевському районному центрі зайнятості, неодноразово піднімалися проблемні питання, які виникають під час реалізації учасниками бойових дій своїх соціальних прав. Під час однієї з лекцій, які проводила заступник начальника Більмацького бюро правової допомоги Анастасія Корбут, надійшло запитання щодо дострокового виходу на пенсію учасників АТО. Виявилося, що управління Пенсійного фонду України відмовляється приймати документи.

       Так, до Більмацького бюро правової допомоги звернувся учасник бойових дій Сергій Шельпанов. Суть питання полягала в тому, що він, досягнувши 55 років та, за наявності трудового стажу більше 27 років, зібрав пакет документів, необхідний для дострокового призначення пенсії за віком, надав їх до Куйбишевського об’єднаного управління Пенсійного фонду України за місцем проживання. Проте працівники установи відмовилися приймати документи та розглядати заяву з посиланням на те, що заявник не має права на пенсію за віком достроково, так як не надав довідку про періоди участі в бойових діях. При цьому клієнт надав довідку військкомату про періоди участі в АТО і посвідчення учасника бойових дій, які, на думку працівників управління, не підтверджують його спеціальний статус.

       Учасник бойових дій звернувся до бюро правової допомоги з проханням надати безоплатну вторинну правову допомогу, що передбачає складання позовної заяви про визнання дій Куйбишевського об’єднаного управління Пенсійного фонду України протиправними та представництво інтересів у суді. Бердянським місцевим центром з надання БВДП було дорученням № 278зв від 11.11.2016 року було призначено заступника начальника відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Анастасію Корбут для надання вторинної правової допомоги.

       Фахівець бюро склала та направила запити до Куйбишевського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, за наслідками розгляду яких було надіслано відмову у прийнятті документів від клієнта. Після цього було подано позовну заяву про визнання дій протиправними та зобов’язання прийняти і призначити пенсію учаснику бойових дій достроково. Справу було розглянуто Куйбишевським районним судом в порядку скороченого провадження. В результаті позов задоволено частково, дії Пенсійного фонду визнано протиправними. Суд зобов’язав управління прийняти документи та розглянути заяву у порядку, встановленому законом.

       Після цього клієнт повторно звернувся до Куйбишевського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, де документи прийняли до розгляду. На сьогодні очікується прийняття рішення про призначення пенсії за віком учаснику бойових дій.

       Таким чином, Більмацьке бюро правової допомоги своїми діями довело, що стоїть на захисті законних прав та інтересів громадян, а його працівники завжди готові надати реальну допомогу кожному, хто її потребує.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54