назад

На засіданні «Правового клубу» говорили про систему безоплатної правової допомоги в Одеській області

pr klub 326 січня 2018 року директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги виступила з докладом про напрямки роботи та досягнення системи БПД в Одеській області.

Одеський правовий клуб, членом якого є директор Регіонального центру з моменту його заснування, є майданчиком для комунікації юристів, суддів та громадських діячів.

На черговому засіданні Світлана Клішина розповіла, яким чином в Одеській області функціонують 32 офіси безоплатної  правової допомоги.

pr klub 1

У своєму докладі вона зазначила, що центри надають правову допомогу для соціально незахищених осіб у цивільних та адміністративних справах. Зокрема, в Одеській  області працює 7 місцевих центрів – три в Одесі та ще чотири у Арцизі, Ізмаїлі, Подільську та Роздільній.

У віддалених населених пунктах, а саме у кожному районному центрі та місті обласного значення, населення обслуговують 25 бюро правової допомоги. Вони були  утворені у 2016 році замість ліквідованих територіальних управлінь юстиції та працюють як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Система безоплатної правової допомоги створена саме для підтримки вразливих верств населення, це – соціальна програма, націлена на відстоювання інтересів людей, зокрема, уразливих їх груп», – підкреслила вона.

Директорка Центру зазначила, що у Реєстрі адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу в Одеській області, налічується більш 400 адвокатів, з них 150 уклали контракти з центрами та надають свої послуги у кримінальних, цивільних та адміністративних справах.

pr klub 3

pr klub 2

Відповідаючи на питання інших членів Правового клубу, Світлана Клішина розповіла про механізми відшкодування витрат адвокатам. Вона зазначила, що при наданні юридичних послуг держава фактично лише компенсує в межах своїх можливостей витрати часу та фінансові витрати, які адвокати могли понести при наданні безоплатної правової допомоги.

Незважаючи на все це, деякі наші партнери практикують навіть ведення справ на умовах pro bono, відчуваючи соціальну відповідальність. 

Усі адвокати пройшли конкурсний відбір та регулярне навчання, та надають безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до встановлених стандартів якості. Дотримання цих стандартів постійно мониториться.

Серед переваг роботи з системою – постійна практика, гарантоване відшкодування витрат, своєрідна реклама та розширення клієнтської бази, можливості для професійного навчання та підвищення кваліфікації завдяки системі тренінгів, семінарів, популяризація та поширення успішних практик адвокатів, які надають БПД тощо.

Адресу найближчого центру чи бюро правової допомоги можна дізнатися за телефоном:

0-800-213-103 (цілодобово, дзвінки безкоштовні в межах України).