назад

Засуджені реалізовували своє право на безоплатну правову допомогу

P1261261

З метою розширення та спрощення доступу до отримання правових послуг осіб, які перебувають в умовах несвободи, 26 січня 2018 року, начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Людмила Армеєва спільно з адвокатом системи БВПД Віктором Якименком завітали до Державної установи «Полтавська виправна колонія (№64)» Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства Юстиції, де зустрілася із засудженими.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну правову допомогу мають особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, – на всі види правових послуг, передбачені ч.2 ст.13 цього Закону.

За весь період роботи Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області розглянуто понад 550 заяв засуджених до позбавлення чи обмеження волі. Цьогоріч таких звернень вирішено вже 17.P1261253 копия

Під час зустрічі Людмила Армеєва розповіла про аспекти діяльності системи надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 «Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», засуджені до позбавлення або обмеження волі мають право отримати такі види правових послуг як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Звертатися із письмовою заявою необхідно до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який розташований за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40», – повідомила керівниця відділу.

Засуджених цікавили підстави для надання правничої допомоги за рахунок держави та порядок її отримання. Також під час спілкування представниця Регіонального центру роздала інформаційні матеріали.P1261263

Адвокат Віктор Якименко, у свою чергу, відповів засудженим на питання, які стосувалися підстав умовно-дострокового звільнення, застосування Закону України «Про амністію в 2016 році», оскарження судових рішень тощо.

«Такі зустрічі є досить ефективними, адже правова допомога особам, які відбувають покарання у місцях несвободи вкрай необхідна, бо вона сприяє формуванню у них правової культури, виробленню вміння користуватися правовим інструментарієм у повсякденному житті, забезпечить їм правову захищеність», – зазначив правник.

Деякі засуджені після зустрічі написали письмові заяви про надання безоплатної вторинної правової допомоги.P1261266

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.