назад

Відбулося перше у цьому році засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя Одеської області

kom komitet pravos 126 січня 2018 року Комунікаційний комітет системи правосуддя Одеської області визначив пріоритети своєї діяльності на засіданні, яке відбулося у приміщенні Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області.

Комунікаційний комітет системи правосуддя був утворений на початку грудня 2017 року та є робочою групою, до складу якої входять установи місцевої влади, системи правосуддя і правоохоронних органів Одеського регіону.

На засіданні сьогодні було обрано голову комітету – Йосипа Бронза, який є головою Ради адвокатів Одеської області.

Організаційну роботу Комітету очолює директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Клішина.

У ході засідання члени Комітету  обговорювали такі питання, як створення Реєстру перекладачів та забезпечення присяжних у судових засіданнях.

Формування списку присяжних та їх навчання

Як зазначила Світлана Клішина, одним з  пріоритетних завдань Комітету є популяризація інституту присяжних серед населення. Йдеться про залучення пересічних громадян до розгляду разом з професійними суддями окремих категорій судових справ.

kom komitet pravos 1

kom komitet pravos 5

За результатами проведеного аналізу судової реформи та внесених змін до чинного законодавства України, а також нормативного закріплення функціонування інституту присяжних та формування списків присяжних в Одеському регіоні, членами Комітету було вирішено проводити інформаційну кампанію, спрямовану на зацікавленість пересічних громадян подати документи для включення до списку присяжних.

Взаємодія з місцевими радами

Список присяжних повинен складатися з громадян, відібраних згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів», віком від 30 до 65 років, що постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду. Не підлягають внесенню до списків присяжних громадяни, визначені цим законом (хворі, недієздатні, судимі).

Учасники засідання визначили за необхідність, організувати та провести зустріч представників органів місцевого самоврядування з метою обміну ними досвідом щодо формування ними списків присяжних (на сьогоднішній день чинним законодавством України не врегульовано питання порядку формування органами місцевої влади таких списків).

Результатом проведення такого круглого столу може стати проект порядку формування місцевими радами списків присяжних, який буде затверджений та взятий за основу.

Навчання присяжних

Члени Комітету дійшли згоди щодо питання навчання осіб, які на сьогоднішній день включені до списку присяжних.

Світлана Клішина виступила з пропозицією проведення базового курсу навчальних тренінгів для присяжних щодо розгляду справ, які за ЦПК та КПК розглядаються за їхньої участі, на базі системи безоплатної правової допомоги. Темами для навчальних заходів можуть стати загальні питання судового процесу.

kom komitet pravos 2

kom komitet pravos 7

Проблема нестачі перекладачів для судових засідань

Другим питанням на порядку денному засідання Комітету стало завдання формування Реєстру перекладачів та їх навчання збоку органів слідства.

Було визначено, що найбільш затребуваними для участі у судових засіданнях є перекладачі з болгарської, румунської мов, а також мов пострадянських держав.

Учасники зустрічі прийняли рішення, розробити проект атестації осіб, які претендують на участь у процесі, щодо вільного володіння зазначеними мовами – це пов’язано з тим, що наразі вищі навчальні заклади не готують фахівців з цих мов.

На засідання також обговорювалися питання проведення робочих зустрічей і круглих столів з представниками прес-служб органів місцевої влади, системи правосуддя та правоохоронних органів для налагодження взаємодії між ними та формування об’єктивних спільних меседжей для суспільства.

Також учасники зустрічі обговорили питання роботи з громадськими організаціями та питання забезпечення безпеки судів. Для створення належних умов здійснення правосуддя та забезпечення безпеки всіх учасників процесу, було вирішено розробити алгоритм взаємодії судів, органів поліції та Нацгвардії.

Наступне засідання Комітету заплановано на 23 лютого цього року.