назад

На Житомирщині співпраця з прокуратурою виходить на новий рівень

Представники системи безоплатної правової допомоги у Житомирській області домовилися про організацію спільних заходів з прокуратурою щодо протидії насильству серед неповнолітніх. Перший такий захід провели того ж дня: студентам Житомирського торгово-економічного коледжу пояснювали, як запобігати злочинам, які стосуються статевої свободи та недоторканості.

На базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області 23 травня відбулася зустріч з представниками прокуратури. На зустрічі були присутні директор Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Олександр Гербеда та заступниця директора Наталія Радушинська.

Метою зустрічі було напрацювати та узгодити ефективні алгоритми взаємодії під час реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та проведення спільних заходів серед неповнолітніх щодо протидії насильству.

«Серед важливих викликів сьогодення – зростання кількості випадків насильства над неповнолітніми. Важливими чинниками запобігання цьому є підвищення рівня правової свідомості дітей», – зауважила начальниця відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Житомирської обласної прокуратури Оксана Кайданович.

Під час зустрічі також говорили про особливості реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у Житомирській області. Шукали шляхи розвʼязання проблемних питань, що виникають під час ресоціалізації неповнолітніх, які мешкають у віддалених населених пунктах.

У цей же день Наталія Радушинська та Оксана Кайданович провели спільний захід для студентів Житомирського торгово-економічного коледжу щодо запобігання злочинам, які стосуються статевої свободи та недоторканості.

Інтерактивна лекція час від часу переростала в бурхливу дискусію, адже такі питання, як добровільна згода на секс, відмінність між зґвалтуванням та іншими статевими злочинами, підстави для настання кримінальної відповідальності, виявилися дуже актуальними для молоді.

Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.