назад

На Золотоніщині обговорили роль жінки на ринку праці та безвізовий режим

31 липня 2017 року з метою підвищення рівня обізнаності жінок щодо їх прав, поінформованості про шляхи та інструменти протидії дискримінації за ознакою статі, забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок, фахівці Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцевий центр) Тетяна Жалобна та Золотоніського міськрайонного центру зайнятості (далі – центр зайнятості) Надія Журавльова провели для жінок, які перебувають на обліку в Золотоніському міськрайонному центрі зайнятості семінар на тему: «Жінка на ринку праці».

fon-kanivЗгідно закону жінки й чоловіки в нашій країні мають однакові права у сфері праці. Законодавство України створює певне правове середовище, певні передумови для гендерної рівності. Але статистика свідчить, що більшість працездатних жінок адаптується до ринкових змін в економіці досить важко. Саме для жінок притаманний більш високий рівень безробіття, навіть у випадках високого рівня освіти. Високий показник жіночого безробіття пояснюється не лише меншою мобільністю жінки, прагненням знайти роботу якомога ближче до місця проживання, зацікавленістю дружин та матерів у неповному робочому дні, але й значною мірою впливу стереотипів за якими представниці слабкої статі, на відміну від чоловіків, розглядаються як «менш ціннісна робоча сила».

Фахівець місцевого центру Тетяна Жалобна розповіла, що варто знати про дискримінацію та про прояви гендерної дискримінації в Україні, які заважають жінкам в повній мірі використовувати можливості на ринку праці – гендерну дискримінацію за статтю; гендерну дискримінацію, пов’язану із сімейним станом; гендерну дискримінацію за віком; гендерну дискримінацію за зовнішністю; гендерну дискримінацію за оплатою праці. Куди звертатися у разі застосування до особи дискримінації.

Не залишила осторонь уваги і питання законодавства про працю, яким закріплені гарантії трудових прав, надала поради, які будуть корисними для тих жінок, хто має на меті працевлаштуватися за кордоном.

Спеціаліст центру зайнятості Надія Журавльова ознайомила учасників з соціальними послугами, які можуть одержати жінки в центрі зайнятості, умовами працевлаштування та навчання, а також провела тренінги з підвищення самооцінки жінок, щоб обов’язково досягти успіху.

Семінар проходив у невимушеній атмосфері. Жінки обговорювали питання ефективного пошуку роботи, самопрезентації та самоосвіти, активно обмінювалися думками: як набути впевненості у власних силах, підвищити рівень самооцінки та знайти оптимальні моделі поведінки при вирішенні життєвих проблем, пов’язаних з пошуком роботи.

Цього ж дня, на виконання квартального плану заходів на ІІІ квартал 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Жалобна провела семінар для трудового колективу Золотоніського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області на тему: «Безвізовий режим для України: як це діє».

Під час виступу присутнім роз’яснено умови безвізового режиму, а саме:

які документи потрібно мати?
до яких країн ЄС можна подорожувати без віз?
основні правила, яких потрібно дотримуватися, прибувши в ЄС, тощо.

Також серед учасників заходу були поширені інформаційні буклети на тему: «Відкрий Європу».