назад

Надали правову допомогу мешканцям села Бобрівник Зіньківського району

VP Bobrivnik 01.08.2017

01 серпня 2017 року на базі Бобрівницької сільської бібліотеки працював виїзний мобільний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, в якому взяла участь головний спеціаліст Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька. Громадяни зверталися до юриста з такими питаннями як: можливості  оформлення заповіту в сільській раді, оформлення права власності на будинковолодіння колгоспного типу, реєстрації права власності на земельну ділянку та ін.

   В своїх роз’ясненнях фахівець бюро зазначила, що право власності на майно, яке належало колгоспному двору і зберігалося після припинення його існування мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні.

 За приписами ст.120, ст.121, ст.123 ЦК Української РСР майно колгоспного двору належить його членам на праві спільної сумісної власності. При цьому розмір часток учасників у праві спільної сумісної власності залежить від участі кожного із членів у його створенні.

Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу (далі – ЦК) спадкування є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється  за заповітом або за законом (1217 ЦК). Статтею 1226 ЦК встановлено, що частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах

Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна (частина друга статті 1299 ЦК).

Відповідно до п.п. 4.15, 4.18 п.4 гл. 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджено наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5, видача свідоцтва про спадщину на майно, яке підлягає реєстрації проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони та арешту цього майна. Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

         Крім того працівник бюро пояснила, які документи необхідно подати при зверненні про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

         Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).