назад

Надання адресної правової допомоги мешканцям смт Турійська

P1110463Надання адресної безоплатної правової допомоги одиноким особам, людям похилого віку та громадянам з обмеженими фізичними можливостями за місцем їх перебування є одним із основних завдань бюро правової допомоги.

До Турійського бюро правової допомоги звернулась місцева жителька з питанням виправлення помилки в свідоцтві про право власності на житло. Одним із співвласників будинку є її чоловік, який через захворювання опорно-рухового апарату не може самостійно звернутись за правовою допомогою. У зв’язку із цим було прийняте рішення про надання адресної правової допомоги.

P1110466Вивчивши всі документи, фахівці Бюро надали роз’яснення стосовно порядку реалізації та відновлення права власності і порекомендували звернутися до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а також роз’яснили порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до положень Цивільного процесуального кодексу України справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, розглядаються судом в порядку окремого провадження.

Окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Ст. 258 Цивільного процесуального кодексу України встановлює зміст заяви, у якій має бути зазначено:
1) який саме факт заявник просить встановити та з якою метою;
2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
3) докази, що підтверджують факт.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені у ній обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.P1110472

Довідково:
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86 (пн-пт з 9:00 до 18:00).