назад

Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних правовідносин на Черкащині

З травня 2020 року система БПД залучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». У рамках проєкту наші спеціалісти проводять активну правопросвітницьку та консультативну діяльність, з метою інформування громадян щодо змін у земельному законодавстві. Адже, у березні 2020 року парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», яким запроваджено чимало нововведень у сфері земельних відносин. 

Головною новацією є скасування дії мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, що запроваджує відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року. У зв’язку з цим, у громадян з’являться нові можливості, права та обов’язки щодо земельних наділів. 

Законодавчо визначено, що  до 1 січня 2024 року придбавати землі сільськогосподарського призначення зможуть виключно громадяни України, як фізичні особи у розмірі не більше 100 га на одну особу, а з 1 січня 2024 року набувають такого права і юридичні особи з встановленим обмеженням до 10 тис. га Ціна ж на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижчою нормативної грошової оцінки такої ділянки.

Часто наші співвітчизники не в змозі самостійно розібратися із законодавчими нормами та ефективно реалізувати чи захистити свої земельні права, тому фахівці системи БПД роз’яснюють, які вони мають права, як їх реалізовувати, що робити у разі їх порушення, а також допомагають відновити порушені права у сфері земельних відносин шляхом надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Наші спеціалісти надають правову інформацію, консультації чи роз’яснення з правових питань безпосередньо в центрах та бюро, а також дистанційно за допомогою електронних сервісів: скайпу, зуму, телефонного зв’язку тощо. Задля спрощення доступу до безоплатної правової допомоги, зокрема, для осіб, які проживають у сільській  місцевості, центри забезпечують роботу дистанційних пунктів доступу до БПД.

З початку поточного року юристи системи БПД Черкащини  надали понад 1141 консультацій щодо земельних правовідносин, з них: 513 безпосередньо у приміщеннях центрів, 594 – під час виїзних консультувань та 34 в онлайн режимі за допомогою дистанційних форм зв’язку. 

Серед правових проблем, вирішення яких потребували громадяни, найактуальнішими були:

  • оформлення права власності на земельну ділянку;
  • розірвання та зміна умов договору оренди земельної ділянки;
  • присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці;
  • встановлення меж земельної ділянки;
  • приватизація земельної ділянки під житловим будинком;
  • безоплатне отримання земельної ділянки у власність;
  • оформлення земельної ділянки у порядку спадкування;
  • виправлення помилки у державному акті на право власності на земельну ділянку.

«Питання земельної реформи, зокрема, права на землю (власність, користування, оренда), захист «земельних» прав фізичних та юридичних осіб, сьогодні є надзвичайно актуальним для громадян України. Важливо щоб кожен власник чи землекористувач був обізнаний з нормами чинного законодавства, які захищають його права на землю та визначають ефективні способи захисту, в тому числі, у разі звернення до суду», – відзначив начальник Лисянського бюро правової допомоги Смілянського МЦ з надання БВПД Василь Ямковий.

Фахівці системи БПД Черкащини починаючи з січня 2021 року провели більше 120 правопросвітницьких заходів, які охопили понад 980 осіб. Основними темами таких заходів були: «Земельна реформа в Україні», «Договір оренди земельної ділянки: укладення, зміна умов, припинення», «Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами», «Державний аграрний реєстр», «Захист прав власників земельних ділянок», «Встановлення меж земельної ділянки», «Особливості запровадження ринку землі» тощо. 

«Здійснення виїзних консультувань та правопросвітництницьких заходів для жителів сільської місцевості є традиційним для фахівців Золотоніського місцевого центру з надання БВПД. Такі заходи дозволяють юристам системи не лише наблизитись до людей та почути їх проблеми, а й допомогти у їх вирішенні», – зазначила начальниця відділу Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна.

Якщо у вас виникають будь-які питання щодо земельних правовідносин – звертайтеся до фахівців системи надання безоплатної правової допомоги:

  • за безкоштовним номером: 0 800 213 103;
  • безпосередньо у місцевих центрах та бюро правової допомоги, контакти яких можна знайти на нашому сайті: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/;
  • у дистанційних або мобільних пунктах доступу до БПД, графік роботи яких можливо дізнатися в найближчому місцевому центрі/бюро правової допомоги;
  • поставивши запитання у месенджер Facebook-сторінок центрів системи надання БПД.

Також маєте можливість переглянути необхідні правові консультації із земельних питань на довідково-інформаційній платформі  «WikiLegalAid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/.

Довідково. Для клієнтів системи безоплатної правової допомоги розроблено пакет інформаційних матеріалів з питань земельних правовідносин, які можливо  завантажити  на нашому вебсайті за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/novyny/rozrobleno-paket-informatsijnyh-materialiv-z-pytan-zemelnyh-pravovidnosyn/