назад

Насильство – про це варто знати!

231-1Чому досить часто людей, які відрізаються від інших, гноблять, ігнорують, не бажають сприймати? Чому учні ображають інших учнів? Чому досі існує таке явище як булінг і як діяти, аби не стати жертвою цькувань? Про все це йшлося під час засідання Школи соціальної адаптації підлітка «Насильство – про це варто знати». Захід відбувся 4 жовтня 2018 року в приміщенні юнацького філіалу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка.

Захід відбувся спільно із кіноклубом медіапросвіти Docudays UA, який функціонує при Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка. Тож учні найперше переглянули фільм режисерки Інгеборг Янсен «День, коли я вирішив стати Ніною». Документальна кінострічка заснована на реальних подіях. Головний герой – Гвідо – одинадцятирічний хлопець, який відрізняється від інших однолітків.

231-2

Після перегляду відбулося жваве обговорення фільму за участю керівника кіноклубу Галини Добровольської та ліцеїстів багатопрофільного Чернівецького ліцею № 4. Незвичні погляди головного героя викликали дискусію між учнями, вони мали змогу поділитися враженнями і висловити власну позицію. Чимало підлітків, які були присутні, констатували той факт, що таких дітей – не схожих на інших – не завжди сприймають однолітки і навіть родичі.

231-3

Незалежно від того, подобається комусь людина чи ні, ніхто не має права знущатися над нею. Ба більше, за таке передбачена кримінальна відповідальність. Наголосила і розповіла про це інспектор ювенальної превенції Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області Альона Синиця-Цибуляк. Присутні також мали змогу дізнатись більше про кримінальну відповідальність неповнолітніх і з якого віку вона настає.

На запрошення організаторів заходу участь у засіданні взяла начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька. Як діяти, аби не стати жертвою цькувань? Вона дала відповідь на це запитання присутнім і розповіла про систему безоплатної правової допомоги: «Завдяки законодавчим змінам кожна дитина має право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Таке ж право мають постраждалі від домашнього насильства. Окрім того, працює всеукраїнський контакт-центр системи безоплатної правової допомоги (0 800 213 103). Оператори цілодобово відповідають на дзвінки, зателефонувати має змогу кожен охочий».

231-4

Найактивніші ліцеїсти, які ставили запитання та висловлювали свої думки, отримали подарунки з символікою системи безоплатної правової допомоги та національної поліції, а ще книги.

Насамкінець провідний бібліотекар, модератор заходу Ірина Хліповська запропонувала присутнім ознайомитись із книжковою виставкою. Зокрема були представлені плакати та буклети про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО», а також про систему безоплатної правової допомоги. Діти дізнались, що 2018 рік Указом Президента України оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).