назад

Навчання для представників 5 мультидисциплінарних команд, які надають соціально-психологічні послуги провели на Тернопільщині

Директор Регіонального центру з надання БВПД Ірина Хондогій взяла участь в навчанні для представників 5 мультидисциплінарних команд, які надають соціально-психологічні послуги, правову допомогу особам, що постраждали внаслідок військової агресії Російської Федерації, організованому Головним Управлінням Національної соціальної сервісної служби в Тернопільській. Захід відбувся в рамках проекту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди», організованим Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» у співпраці та фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Ірина Хондогій розповіла учасникам зустрічі про зміни в ЗУ «Про надання правової допомоги». Так, 20 травня набрав чинності Закон України №2238-IX «Про внесення змін до частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно якого розширено перелік осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу» (https://bit.ly/3MwxvGn), прийнятий Верховною Радою України 03.05.2022 року.

Довідково: Право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

Відтепер потерпілі від сексуального насильства та катувань можуть звернутися до системи надання безоплатної правової допомоги та отримати послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Юристи системи БПД допоможуть їм скласти позовні заяви та інші документи процесуального характеру у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень.

Крім того, люди, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, мають право отримати правові послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів.

Також директор Чортківського місцевого центру з надання БВПД Марія Гамбаль надала відповіді на найбільш поширені запитання, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО), що постраждали від військової агресії Російської Федерації. Зокрема, людей цікавлять яким чином можна отримати статус ВПО, як отримати компенсацію за зруйноване житло, як компенсувати витрати за надання житла у користування переселенцям, кредитні та трудові правовідносини, правила перетину кордону, порядок отримання спадщини у період воєнного стану, встановлення фактів юридичного значення та фіксування воєнних злочинів. Крім того, фахівець наголосила, що ВПО можуть отримати консультацію звернувшись безпосередньо до місцевого центру або під час роботи консультаційних пунктів доступу до БПД, які організовані у місцях компактного проживання даної категорії осіб.

Система безоплатної правової допомоги активно співпрацює з усіма структурами, долучається до проведення спільних заходів з метою максимального надання допомоги людям, які потрапили в скрутну життєву ситуацію внаслідок військової агресії Російської Федерації.