назад

Навчаємося задля ефективного захисту внутрішньопереміщених осіб на Полтавщині

Через війну мільйони українців вимушені покинути свої домівки і переїхати у безпечніші регіони. Прихистком для десятків тисяч вимушених переселенців стала Полтавщина., яка  з початку широкомасштабного російського вторгнення Полтавська область стала потужним гуманітарним та логістичним хабом та надійним тилом для сусідніх областей.

Проте,  Полтавщина працює не лише на гуманітарному  фронті, а й на правовому. Через напад Росії на Україну та активні бойові дії на території нашої країни, з’явилося все більше внутрішньо переміщених осіб, які окрім соціального захисту, відповідних виплат,  потребують ще й правової підтримки. Система безоплатної правової допомоги Полтавської області з першого дня повномасштабної війни росії проти України продовжила свою роботу та допомагає вирішувати правові питання громадян.

Отримання соціальних виплат, стягнення аліментів, розірвання шлюбу чи призначення компенсації сім’ям загиблих військовослужбовців. З цими та іншими проблемами звертаються переселенці до бюро безоплатної правової допомоги Полтавщини. Задля ефективного вирішення правових питань,  підвищення знань, як надавати правову підтримку цій категорії населення, представники Благодійного фонду «Право на захист»  провели семінар для юристів та адвокатів на тему: «Нормативно-правове регулювання та практичне вирішення окремих проблем захисту ВПО».

Під час семінару перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко зазначив,  що наразі в області знаходиться близько 200 тисяч переселенців і більша частина з них потребують фахової правової допомоги

«Депутатський корпус Полтавської обласної ради  із задоволенням долучається до цього заходу, адже на сьогодні система безоплатної вторинної правової допомоги виконує надзвичайно важливу соціальну місію – інформує про прАва та захищає  їх.  Наприклад, сьогодні значна частина ВПО може скористатися програмами єВідновлення: це програма часткової компенсації ремонту для пошкодженого житла під час бойових дій. Наступна програма вже комплексного ремонту, комплексного відновлення, отримання житла. Як правильно діяти у правовому полі, як відстоювати свої права, всі ці алгоритми дій роз’яснюють  юристи системи безоплатної правової допомоги і тому подібні заходи дають можливість  для правників отримати нові знання,  обмінятися досвідом, обговорити кращі практики захисту прав внутрішньопереміщених осіб» – відзначає Олександр Лемешко.

Як працює системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини з такою категорією як внутрішньо переміщені особи  розповів директор  Регіонального центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

 «Система безоплатної правової допомоги має значні здобутки у допомозі  внутрішньопереміщених особам. Однак без підтримки наших партнерів, військової адміністрації, обласної ради, громадських організацій ми не змогли б ефективно відновлювати порушені права людей, що опинилися у складних життєвих обставинах, викликаних війною. Ми вдячні за допомогу у реалізації проекту правової освіти населення Полтавщини, ми дякуємо за постійне удосконалення професійного рівня наших юристів, переконаний, що лише разом, маючи спільну мету можемо досягти значних результатів у вирішенні окремих проблем, що виникають у ВПО.» – резюмує директор  Регіонального центру.

За його словами, фахівці  системи безоплатної вторинної правової допомоги  Полтавщини постійно залучають нові методи та способи, аби надавати кваліфіковану підтримку переселенцям,  зазначає директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. Це і  робота консультаційних пунктів, виїзди у місця компактного проживання  переселенців  і безпосередні  консультації у бюро правової допомоги.  Також  налагоджена  співпраця з різними громадськими організаціями, благодійними фондами, освітніми закладами, що дозволяє громадянам отримати консультацію у максимально зручному режимі.

«Посилення військових дій створює для нас нову правову реальність і  швидкість реагування фахівців на неї забезпечує  якість  допомоги, яку отримує населення.  Реалії  воєнного стану, гуманітарна катастрофа, військові дії,  створили нові виклики сьогодення та  чисельні правові  проблемами, які є наслідком війни, яка відбувається зараз в нашій країні.»   – зазначив співорганізатор заходу – регіональний координатор БФ «Право на захист» у Полтавській області, Дмитро Іванов.

Про особливості реалізації державних програми  щодо  виплат для внутрішньо переміщених осіб,  можливості  системи безоплатної правової  щодо інформування  громадян про державну політику  з підтримки переселенців, механізм  її реалізації,  особливості подачі документів для отримання виплат, отримання статут ВПО  та вирішенні життєвих питань у правовий спосіб розповіла учасникам  зібрання директорка юридичного департаменту Полтавської ОВА Тетяна Кожевнікова.

Під час семінару присутні змогли виокремити найтиповіші проблеми, з якими до фахівців звертаються переселенці, та поділитися досвідом з колегами.

Довідково. Благодійний Фонд «Право на захист» – одна з провідних українських правозахисних організацій, що надає правову, психосоціальну та гуманітарну підтримку ВПО, людям, які постраждали від воєнних дій, біженцям та особам без громадянства.