назад

«Ні», торгівлі людьми!», – сказали у Білопіллі

SuM 2017 02 16 informaziya 26 березня лекцію-бесіду на тему: «Ні, торгівлі людьми», провів у Білопільському районному центрі зайнятості керівник Білопільського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО.

У розмові з безробітними, він наголосив, що торгівля людьми є однією із сфер кримінального бізнесу, що розвивається досить стрімкими темпами. На сьогодні масштаби цього виду злочинної діяльності у світі набули таких розмахів, що за своїми наслідками стоять на третьому місці після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками. Тільки за минулий рік було виявлено 777 осіб, які постраждала від торгівлі людьми з метою трудової та сексуальної експлуатації у 13 країнах, у тому числі в Україні.

Російська  Федерація  залишається  основною країною призначення для  торгівлі  людьми  з  України-68% постраждалих осіб, які звернулися по допомогу до Міжнародної організації по міграції (МОМ) минулого року повернулися саме з цієї країни. На другому місці – країни-члени Європейського Союзу, звідки повернулося 17% постраждалих осіб, з них понад 80% постраждали у Польщі. Інші країни призначення: Туреччина, ОАЕ, Ізраїль, Молдова та Білорусь.

Основними галузями експлуатації були виробництво, будівництво та  сільське господарство.  Новий вид експлуатації, що привернув увагу Представництва МОМ в Україні у 2016 році, – це торгівля людьми з метою використання у перевезенні наркотичних речовин. Зокрема, до уваги МОМ потрапили два випадки, де десятки громадян України, які були найняті на роботу в якості кур’єрів, обманом використовувалися для доставки наркотиків за кордоном.

Багато українців, бажаючи отримати високооплачувану роботу, готові виїхати в іншу країну. Що ж потрібно знати, щоб не потрапити до рук аферистів? З приводу цього Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО підкреслив: «По-перше, якщо це робота не через друзів, знайомих або родичів, а через посередника – необхідно перевірити фірму на чистоту. Агентство, яке займається працевлаштуванням повинно здійснювати діяльність офіційно. Ніколи не  потрібно віддавати свої особисті документи та паспорт посереднику або роботодавцю. Особливу увагу при оформленні на роботу за кордоном слід звертати на договір з посередником. «Зовнішньоекономічний договір» (контракт) з іноземним роботодавцем чи посередником повинен відповідати вимогам законодавства України, зокрема вимогам Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».      Такий договір укладається в двох примірниках: один залишається у посередника, другий примірник повинен бути у того, хто влаштовується на роботу. Ця угода обов’язково підлягає нотаріальному посвідченню».

Якщо ж людина  потрапила у трудове рабство і змогли втекти від роботодавця, вона відразу повинна звернутися в посольство України або  до будь-яких державних або недержавних організаціій, які допомагають мігрантам та потерпілим від торгівлі людьми. Тож до вибору посередника або роботодавця під час пошуку заробітків за межами України відноситись потрібно дуже обачно та обережно.

Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО відповів на запитання присутніх в межах обумовленої теми  та розповів про бюро правової допомоги і його завдання.

 

За більш детальною консультацією та роз’ясненнями можна звертатися до  Білопільського бюро правової допомоги  за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 53, або за тел. (05443) 9-10-87, 9-10-89.