назад

хмелівка1Під час літнього періоду настає час відпусток. Сьогодні дуже широкий список пропозицій на відпочинок, як на вітчизняних теренах, так і за кордоном,  тому актуальним є питання – у якому випадку дозвіл одного з батьків не потрібен при виїзді дитини за кордон.

Про те, чи потрібні дозволи для виїзду дитини за кордон від обох батьків консультує Ірина Папінко – головний спеціаліст Теребовлянського бюро правової допомоги. Тепер в зв’язку із змінами один з батьків, який проживає разом з дитиною, без згоди іншого батька або матері може взяти дитину в короткострокову поїздку. А саме:

Коли один з батьків має заборгованість з виплати аліментів.

Зокрема, тому з батьків, з ким постійно проживає дитина, не потрібно отримувати згоду від другого якщо:

  • термін запланованої мандрівки становить менше 1 місяця;
  • термін подорожі перевищує 1 місяць, але другий з батьків має заборгованість з виплати аліментів за 4 місяці і більше, що підтверджується відповідною довідкою. У випадках, коли мова йде про дітей-інвалідів або тих, хто має важкі недуги, такий термін заборгованості скорочується до 3 місяців.

З іншого боку, той із батьків з ким дитина постійно не живе, має отримувати нотаріальну згоду від іншої сторони. Якщо у її видачі буде відмовлено, то є можливість отримати такий дозвіл через суд. Проте подавати відповідну позов можна лише, якщо немає заборгованості зі сплати аліментів.

Дитина може покинути межі України без згоди одного з батьків у наступних випадках:

  • для лікування хвороби за наявності обґрунтування необхідності надання медичної допомоги за межами України;
  • для участі в міжнародних олімпіадах;
  • для участі в міжнародних програмах обміну школярів;
  • для участі в міжнародних музичних, художніх та інших творчих конкурсах;
  • для участі в міжнародних екологічних, наукових, технічних, художньо-естетичних, туристичних, освітньо-культурних заходах, міжнародних дитячих змаганнях
  • для участі в спортивних заходах.

При перетинанні кордону замість нотаріальної посвідченої згоди батька матір пред’являє оригінал довідки державної виконавчої служби (або її копію, засвідчену нотаріально).

Варто відзначити, що таку довідку видає орган державної виконавчої служби  за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Довідка видається протягом 10 днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Такі зміни спрямовані на захист прав дітей та вирішення ситуацій, коли той із батьків, який зобов’язаний сплачувати аліменти, не виконує свого обов’язку піклування про дитину, і разом з цим не бажає давати згоду на виїзд дитини за кордон, зазначила фахівець системи безоплатної правової допомоги під час візиту до жителів села Хмелівка Теребовлянського району Тернопільської області.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

  • м. Бережани, вул. Банкова, 6;
  • смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;
  • м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;
  • смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;
  • м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.