назад

Нові штрафи для водіїв, які відмовляють у перевезенні пільговиків

З 20 жовтня 2019 року зросли штрафи за безпідставну відмова від пільгового перевезення громадян. Про це, в межах проекту «Я маю право», надали консультацію фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області.

20 жовтня 2019 року набув чинності закон України «Про внесення змін до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову у пільговому перевезенні окремих категорій громадян».
За безпідставну від пільгового перевезення громадян передбачено штраф для перевізників у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 850 грн. Раніше цей штраф становив 8 неоподатковуваних мінімумів.
Нагадаємо, що у випадках коли водій чи власник автобуса відмовляють у пільговому проїзді посилаються на те, що держава їм нічого не компенсує за перевезення. Ви можете посилатися на статтю 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», де вказано:
«Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно з законом».
У разі порушення фіксуйте відмову на відео, попросіть контакти свідків. Зібрані дані допоможуть вам у подальшому подати заяву або скаргу до працівників поліції чи до Державної служби України з безпеки на транспорті. А за потребою захистити свої порушені права у суді.
Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект « Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).